La mitjana d’ocupació turística a Tossa de Mar (Selva) durant la Setmana Santa ha estat la segona millor dels darrers 15 anys, segons dades de l’Oficina de Turisme. Només va ser millor l’any 2017, tot i que enguany hi ha hagut una ocupació lleugerament més elevada als establiments hotelers que en aquell any. Ha estat, doncs, l’ocupació en càmpings i apartaments el que ha provocat que la d’enguany no sigui la millor Setmana Santa dels darrers 15 anys en ocupació turística.
I és que la mitjana –que inclou hotels, pensions, càmpings i apartaments- s’ha situat en un 43,20%, només superat en els darrers 15 anys pel 46,37% de l’any 2017.
Si s’analitzen les dades per sectors, l’ocupació total en hotels ha estat del 63,05%, només superat en els darrers 15 anys pel 63,75% de l’any 2017. En pensions, l’ocupació s’ha situat en el 32,21%, essent la millor xifra d’ocupació dels darrers 15 anys. En càmpings, l’ocupació s’ha situat en el 17,86%, essent la més baixa dels darrers tres anys. I en apartaments, l’ocupació ha estat del 40,24%, només superat en els darrers 15 anys pel 50,32% de l’any 2017 i el 45,79% de l’any 2006.
Cal recordar que les dades es calculen amb l’oferta total de places existents al municipi, tot i que per Setmana Santa no hi ha tots els establiments oberts. Per tant, el % d’ocupació encara seria major si es calculés només sobre els establiments disponibles en aquest període.
La regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Mª Àngels Pujals, valora “la feina feta per promocionar Tossa i portar a terme, alhora, accions concretes que han tingut gran repercussió d’atracció com el “Tossa Font de Llum” o el “Tossa Flor de Mar”. Pujals explica que, durant l’any, es realitzen moltes accions de promoció i publicitat portades a terme des de l’Oficina de Turisme. Així, entre d’altres coses, es fa distribució de publicacions turístiques com la guia d’allotjaments turístics, o els plànols turístics o de monuments i senderisme. També s’han realitzat recepcions i atencions de fam-trips, press-trips, col·laboració en publicacions, premsa, campanyes, cursos de formació i sinèrgies amb els canals de promoció del Consell Comarcal, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i amb l’Agència Catalana del Turisme.
També s’ha donat impuls a les xarxes socials i Internet per a publicitar Tossa; l’aposta per la publicitat en ràdios catalanes i franceses; les insercions en premsa de tirada nacional i estrangera; i la consolidació de les quatre campanyes gastronòmiques que es celebren a Tossa durant l’any: (El Carnaval i la Cuina del Bacallà – febrer), (Els Fideus a la Cassola – juny), (La Cuina del Cim i Tomba – setembre), i (La Cuina Tradicional Tossenca – tot l’any).
Cal recordar també que Tossa ha aconseguit la certificació “Biosphere Destination” –només la tenen una vintena de destinacions turístiques a tot el món-; l’acreditació com a “Vila Marinera” adreçada a poblacions que conserven viva la cultura lligada al mar; o un premi europeu de Turisme Cultural en reconeixement a l’estratègia de Tossa en turisme gastronòmic centrat en la cuina catalana tradicional i en els productes agroalimentaris locals.