Malgrat que Catalunya té una gran quantitat de boscos, les serradores del país no tenen fusta per treballar. Fins a la data actual, aquesta situació els ha obligat a importar 100.000 tones de fusta de l'estranger i, segons han assegurat, això pot comportar la pèrdua de fins a 100 llocs de treball al sector.
L'enginyera forestal de la serradora Boix, Iolanda Domenjó, creu que aquesta situació és "molt poc coherent" si es té en compte l'estat d'abandonament dels boscos catalans amb gran quantitat de massa forestal que creix "de manera descontrolada" i que es podria aprofitar a les serradores del país.
"La gestió forestal és imprescindible per mantenir la salut dels nostres boscos. Quan hi ha un incendi tothom es qüestiona si hi havia prou mitjans d'extinció, però l'important és tota la prevenció i tota la feina que no s'ha fet al bosc i ningú demana responsabilitats al Departament d'Agricultura de per quin motiu aquell bosc estava desatès", ha denunciat Domenjó.
Segons asseguren des de les serradores, la manca de fusta és, principalment, com a conseqüència del fet que els operaris forestals estan treballant amb maquinària obsoleta que els resta competitivitat. En aquest sentit, demanen al Departament d'Agricultura que una part dels Fons Europeus d'Agricultura es destinin a ajudes i subvencions per finançar la renovació de la maquinària forestal, tal com ja es fa en d'altres comunitats autònomes.
Des de la direcció general de Boscos, el seu subdirector, Enric Vadell, ha reconegut que la maquinària forestal és "molt antiga" i caldria fer "un salt qualitatiu" per augmentar la rendibilitat al bosc, però també per termes de seguretat. Vadell ha explicat que el Departament d'Agricultura està treballant per aconseguir línies d'ajuts per millorar la maquinària forestal. Tot i això, ha subratllat que estan mirant la manera de fer-ho per tal que totes les empreses forestals hi puguin accedir i no només les que depenen "de l'òrbita de les serradores".
Per altra banda, les serradores també és queixen de "les polítiques restrictives" del Departament de Territori a l'hora de concedir permisos per tallar fusta d'una finca forestal. En aquest sentit, el Departament ha assegurat que la seva política ara no és més restrictiva i han dit que, actualment, no hi ha "un gran nombre" d'expedients pendents de la tramitació ambiental.
En tot cas, tota aquesta situació està dificultant la subsistència de les serradores. A la Boix, la falta de fusta es tradueix en una reducció de la producció de quatre hores diàries i l'acomiadament d'entre 10 i 12 persones en una plantilla actual de 120 treballadors. El problema però, afecta totes les serradores del país.
Sala Forestal: "No podem atendre la demanda"
A Celrà (Gironès), hi ha l'empresa especialitzada en el sector forestal, Sala Forestal S.L. El seu propietari, Pere Sala, ha explicat que no tenen suficient material per fer front a la demanda d'aquest hivern. Normalment, gestionaven i comercialitzaven unes 70.000 tones de fusta (10.000 en forma de biomassa i 60.000 de fusta per a altres activitats). "Ara mateix estem al 80%, és a dir, amb unes 50.000 tones. No podem atendre la demanda", explica Sala.
Això, diu, podria tenir conseqüències a curt termini per a la plantilla d'una vintena de treballadors que tenen. "Ara no, però si el mes de gener encara estem en aquesta situació haurem de prendre decisions", insisteix.