L'informe de la UGT analitza l'evolució de la sinistralitat laboral a la demarcació durant els darrers cinc anys i conclou que el panorama que s'hi dibuixa és el d'una autèntica "pel·lícula de terror". Entre d'altres, recull que entre el 2013 i el 2017 els accidents a la feina que han obligat els treballadors a agafar-se la baixa s'han incrementat gairebé un 40% (de 7.469 a 10.427) o que l'any passat hi va haver fins a setze empleats que van perdre la vida.
La majoria d'aquests accidents mortals –en concret, nou- van ser al sector serveis. I en tres dels casos, les víctimes no van morir al lloc de treball sinó a la carretera, quan tornaven de la feina o bé hi anaven.
Precisament, la sinistralitat in itinere és un dels punts de l'informe on la UGT ha volgut posar-hi el focus. Segons recull l'estudi, en els darrers cinc anys hi ha hagut un increment "pronunciat i progressiu" d'aquests tipus d'accidents, que han arribat a incrementar-se fins a un 25%.
Si al 2013 arreu de la demarcació se'n van registrar 899, l'any passat aquesta xifra va incrementar-se fins als 1.124. I les dades dels primers mesos del 2018 no anticipen cap millora. Entre gener i febrer, a les comarques gironines hi ha hagut 185 treballadors que han patit un accident in itinere, gairebé un 40% més que al mateix període del 2017 (quan van ser-ne 134).
Més estrès i precarietat laboral
El sindicat vincula aquest increment amb dues causes. Per una banda, l'estat de les carreteres. Però també –i sobretot- l'empitjorament de les condicions laborals. El secretari general de la UGT a la demarcació explica que la crisi ha abocat molts treballadors a fer quilòmetres, perquè la feina que han aconseguit trobar és lluny de casa. "No hi ha arrelament laboral", lamenta Xavier Casas.
Però més enllà d'això, la UGT també subratlla que la precarietat del mercat laboral provoca que hi hagi cada cop més accidents in itinere. "Els treballadors pateixen més estrès, s'han incrementat els ritmes de treball, alguns d'ells han d'encadenar dues feines o treballen a torns partits... I tot això suma", concreta la secretària de Política Sindical, Núria Gilgero. A més, Gilgero també recorda que la pressió a què se sotmet els repartidors perquè compleixin amb les seves rutes és un altre factor que no ajuda.
"Mala praxi" de les mútues
L'informe de la UGT sobre sinistralitat laboral també vol posar llum a una altra dada que, sovint, passa desapercebuda: la que fa referència a les malalties professionals. Aquí, el sindicat critica obertament la "mala praxi" que porten a terme les mútues, perquè intenten fer-les passar per malalties comunes (i per tant, les deriven cap a la seguretat social).
Això, segons la UGT, fa que hi hagi una autèntica "xifra negra" de malalties professionals que no es registrin com a tals. I que les dades oficials, que recullen un descens del 15% d'aquest tipus de malalties arreu de Catalunya en els darrers cinc anys, no es puguin prendre com a indicadors reals.
"Estem parlant de malalties que deixen fora de combat treballadors en edat laboral", critica Xavier Casas. Per posar-ne exemples, la UGT explica casos d'empleats de càrnies (que fan feines repetitives durant hores) o de cambreres de pis (algunes de les quals s'han d'arribar a medicar per aguantar les jornades de treball).
"L'any passat, a les comarques gironines van declarar-se 333 casos de malalties professionals; una xifra que, en realitat, en té una altra al darrere que és impossible de comptabilitzar, i que són tots aquells casos que s'amaguen", diu Xavier Casas.
Set de cada deu, evitables
La UGT assegura que les xifres de sinistralitat laboral a la demarcació són "insostenibles" i reclama a l'empresariat que inverteixi en prevenció. "Desgraciadament, no anem a millor", explica el secretari general, subratllant que Girona és la segona demarcació de Catalunya, per darrere de Barcelona, on hi ha més accidents laborals (tot i que Tarragona té més habitants i més llocs de treball).
"Les dades no són bones, i el pitjor de tot és que aquesta fotografia laboral sinistra es pot revertir amb més prevenció", lamenta Xavier Casas. De fet, la UGT calcula que amb les polítiques adequades, set de cada deu accidents laborals mortals s'haurien pogut evitar.