Els problemes amb l'alcohol continuen centrant més de la meitat dels casos de drogodependències que arriben als Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) de les comarques gironines. Aquests equipaments, públics i gratuïts, formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS).
Les dades del 2017 registren poques variacions respecte al 2016. Aleshores, es van atendre 3.663 pacients, un 1,6% menys que l'any passat. De les 3.722 persones que van acudir als centres durant el 2017, 1.175 eren casos nous. D'aquestes, 614 (el 52%) van ser-ho per motius relacionats amb l'alcoholisme i la majoria (un 77%) eren homes. Els opiacis, la cocaïna o el cànnabis segueixen la llista de nous casos d'addiccions. En total, els centres van registrar 8.323 visites, amb una mitjana de 6,58 per persona.
Una altra de les dades més significatives del balanç de l'any passat és l'evolució del perfil de l'usuari que es dirigeix a aquest tipus de centres. La mitjana d'edat ha passat dels 42 als 47 anys entre el 2016 i el 2017. També hi ha hagut un lleuger augment del nombre de dones ateses, tot i que continuen quedant molt lluny dels homes. Ells suposen un 76,1% del total de pacients atesos mentre que les dones se situen en un 23,9% del global.
Conferència sobre patologia dual
La coordinadora dels centres d'atenció a les drogodependències de les comarques gironines farà aquest dimecres a dos quarts de vuit del vespre una xerrada sobre drogodependència i trastorn mental a l'Hotel d'Entitats de Girona. La doctora Begoña Gonzalvo abordarà com aquestes substàncies afecten el cervell, la interrelació entre el seu consum i els problemes de salut mental, el concepte de patologia dual (coexistència en una mateixa persona d'una addicció i un altre trastorn mental )i els diferents nivells d'abordatge terapèutic.
Les patologies duals, de fet, són uns dels trastorns que més preocupen les famílies amb membres amb trastorns mentals. En aquests casos, la prevenció del consum és prioritària.