El subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, ha assegurat que entrar en fase de liquidació no suposa el final de les negociacions per garantir la continuïtat del parc. "Reafirmo el compromís de l'Estat per mantenir la continuïtat del parc científic, hem perdut una primera oportunitat però això no evita que dins la fase concursal de liquidació puguem tancar un acord", ha avançat.
El màxim representant de l'Estat a Girona ha posat sobre la taula aquesta possibilitat i ha dit que estan disposats a seguir negociant com es fa el retorn dels 27,2 MEUR. La negociació, però, ja no es farà en els termes establerts fins ara sinó que caldrà començar des de zero i pactar noves condicions. Aquest acord permetria que l'activitat del parc es mantingués tal i com està ara. "Ara estem en un escenari diferent i hem d'establir un nou context de negociació", ha manifestat. Si s'arribés a aquest acord també canviaria la fórmula de gestió del complex, ja que el patronat del parc s'ha de dissoldre.
Un xec polèmic
El subdelegat del govern espanyol ha confirmat el que ja ha avançat el rector de la UdG, Sergi Bonet. El xec de 5 MEUR presentat per la Generalitat davant de notari no acomplia els requisits de l'Estat. Per signar l'acord singular davant de notari (i liquidar el deute del privilegi general), calia que el parc pagués en efectiu 13,4 MEUR. Això desencallava la negociació i permetia que, davant del jutge, es signés un conveni per anar retornant l'altra part del deute. La universitat i el mateix parc ja havien preparat els xecs i faltava només que el Govern (que no es patró del parc) en posés els 5 MEUR restants.
El secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, va assegurar dimecres a la tarda que s'havia fet el pas, tal i com demanava l'Estat. Ara bé, i segons ha denunciat Sánchez-Bustamante, el xec no es podia cobrar al comptat i estava "condicionat a diversos factors". "No tenia garanties de cobrament immediat, tal i com sempre s'ha requerit", ha subratllat. A més, el taló no anava a nom del Ministeri d'Hisenda sinó de l'ICRA. Aquesta mateixa setmana el Govern havia aprovat un acord on autoritza a Avançsa a atorgar un préstec de 5 MEUR a l'ICRA per comprar el 65% de l'edifici.
Res a veure amb el procés sobiranista
Tant el secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, com el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, van relacionar les negociacions pel futur del parc amb el procés sobiranista. "Si el parc fos a Àvila, això no passaria", va assegurar el delegat. Ambdós es van mostrar molestos pel fet que l'Estat no acceptés com a garantia de pagament un acord de Govern i exigís que es presentés un xec davant de notari.
El subdelegat del govern espanyol, en canvi, ha negat qualsevol vinculació entre una cosa i l'altra. "No té res a veure, no compartim aquesta opinió i lamento que es vulgui barrejar", ha manifestat. Sánchez-Bustamante ha dit que seguiran treballant "independentment de la situació política" i ha assegurat que si s'haguessin portat els diners davant del notari (independentment de qui els hagués aportat) el conveni s'hauria signat.