Les interlocutòries dictades pel titular del Jutjat d'instrucció 6 de Figueres, Alexandre Contreras, ordenant l'ingrés a presó comunicada i sense fiança per a tretze dels detinguts en el macrooperatiu antidroga desplegat dimarts amb epicentre al barri gitano de Sant Joan relacionen el clan Capirote amb un seguit d'investigacions i causes obertes.
Una d'elles és la mort a trets d'un home a l'exterior del cementiri de Figueres l'1 de novembre del 2013. Segons assenyala el jutge a les interlocutòries, darrere del crim hi podia haver una pugna entre dos clans per al control del negoci de la droga. En concret, el jutjat resol que el conflicte entre els dos germans acusats d'assassinat i la víctima podia ser per un "enfrontament entre les famílies d'ètnia gitana Gabarre i Cortés per qüestions relatives a delictes contra la salut pública".
Per aquest cas, hi ha dos germans (que segons els investigadors són membres del clan Capirote) en presó preventiva i l'Audiència de Girona ha fixat el judici, que es farà amb jurat popular, per al mes de juny. Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla' i Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux' s'enfronten a 23 anys de presó cadascun per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Segons el fiscal, els acusats van descarregar deu trets contra la víctima, que va morir a l'acte.
A banda del crim, el jutge descriu fins a deu procediments o infraccions que es podrien atribuir al clan. La majoria són perquè han enxampat alguns dels seus membres amb droga, quantitats elevades de diners en efectiu i armes de foc o perquè els han interceptat punxant comptadors per tenir electricitat per a les plantacions. També hi ha, però, diligències policials obertes contra un dels suposats líders del clan per amenaçar agents dient-los "ets un menjamerda i un cornut i me la suda el jutge, tinc molts diners de la droga per pagar-li".
Mesos d'investigació
El macrooperatiu ha culminat mesos d'investigació, iniciada amb un primer atestat policial del juliol de 2016. Durant aquest temps, els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera han seguit de prop els moviments del clan amb intervencions telefòniques, vigilàncies, rastrejos de les finques amb helicòpter o la col·locació de dispositius GPS als vehicles dels suposats integrants de l'organització criminal.
La investigació ha traçat un organigrama perfectament jerarquitzat del clan on cadascun dels arrestats desenvolupava un rol, amb càrrecs alts, intermedis i baixos. En aquest sentit, hi ha els líders que s'encarregaven de "dirigir i organitzar" el grup, altres que feien feines de subministrament i venda de marihuana, els que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.
Segons ressalta el jutjat, de les escoltes telefòniques es desprenen que tenien contacte amb un treballador de la companyia Endesa que els assessorava sobre com punxar la llum. També tenien un agent immobiliari de capçalera que els ajudava a trobar immobles que compraven per expandir el negoci i, també, per blanquejar els diners provinent del tràfic de drogues.
Les passades amb helicòpter sobrevolant les finques d'Hostalets de Llers i Avinyonet de Puigventós han estat claus per descobrir els búnquers soterrats on el clan cultivava marihuana. En concret, a Llers l'helicòpter amb càmeres tèrmiques va localitzar la nau a la qual s'accedia a través d'un pou i a Avinyonet van detectar moviment de terres compatible amb algun tipus d'habitacle subterrani. Els agents també van localitzar caixes fortes amb importants sumes de diners, fins a 425.000 euros, ocultes darrere d'endolls a les cases dels líders del grup.
Les interlocutòries indiquen que els integrants del clan eren cautelosos per eludir la vigilància policial. Per exemple, quan els Mossos d'Esquadra van interceptar un pas de droga camí de Carcassona, els membres del grup criminal van canviar els números de telèfon i els terminals perquè sospitaven que podien tenir les comunicacions punxades.
Demanaran la llibertat
L'operatiu es va saldar amb la detenció de 32 suposats integrants de l'organització. Una de les detencions va quedar sense efecte mentre que la resta van passar a disposició judicial entre dimecres i dijous. El Jutjat ha enviat a presó tretze dels arrestats per suposats delictes de defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, contra la salut pública, tinença d'armes, pertinença a grup criminal, simulació de delicte o danys per incendi (aquests darrers suposadament per calar foc a un cotxe per reclamar els diners de l'asseguradora).
Els advocats dels líders del clan, Carles Monguilod i Joaquim Bech de Careda, ja han anunciat que recorreran la decisió del jutjat. Monguilod assenyala que estudiaran detingudament les interlocutòries i el sumari (que consta de quinze volums) per presentar recurs davant del mateix jutjat o a l'Audiència de Girona. El lletrat sosté que no hi ha risc de fugida perquè els arrestats tenen arrelament al territori i tampoc risc de reiteració delictiva (els arguments del jutjat per empresonar-los).
Bech de Careda afirma que dins el clan que identifica la investigació hi ha dues famílies i assegura que una d'elles no està vinculada amb el tràfic d'estupefaents. En aquest sentit, ressalta que de la família que representa només dos membres han entrat a presó. "Tenen nivell d'arrelament i alguns també tenen problemes de salut, per això confiem que els recursos prosperaran", ha conclòs.
Els altres divuit detinguts han quedat en llibertat provisional.