Palanganes d'aigua a Girona per reclamar que s'augmenti el cabal del riu Ter

La protesta denuncia que el riu està "sobreexplotat"

Carregats amb palanganes, ampolles d'aigua o regadores, un centenar de persones, cridats per la plataforma Aigua és Vida, han llançat aigua al riu Onyar des de l'emblemàtic Pont de Pedra de Girona en la 6a Palanganada pel Ter. L'acte és una protesta contra el decret aprovat pel Govern que preveu el transvasament de part del cabal del riu per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, que provoca que ara mateix el Ter porti amb prou feines 3 metres cúbics per segon quan hauria de portar-ne el doble. El portaveu de la plataforma a Girona, Pau Masramon, assegura que "és una restricció més dura que la llei franquista de l'any 59".

De fet, la protesta inicialment era per reclamar un augment del cabal del riu però s'ha convertit en un reclam perquè la Generalitat tiri enrere aquest decret de cabals que, segons Masramon, "faria baixar un 40% més, el ja minso cabal del riu".

Des de l'entitat assenyalen que si no hi hagués l'actual sobreexplotació (sobretot per part de l'agricultura) i el transvasament del 76% de l'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, el riu podria tornar a tenir 12 metres cúbics per segon. Masramon ha estat contundent i reclama que s'acabi el que ha definit com "un espoli" que pateix el riu des de fa 57 anys cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El portaveu d'Aigua és Vida ha estat taxatiu afirmant que "a Catalunya hi ha aigua per a tots", però ha reclamat millors mesures per gestionar-la. Masramon considera que hi ha d'haver "prioritats" en la gestió de l'aigua. "Primer s'ha de garantir els cabals ecològics dels rius, després a l'abastiment humà i finalment a l'agricultura i la indústria", ha senyalitzat.

Masramon diu que "no se'n fien del Govern" que els ha promès complir el 2020, l'acord que es va signar per part del tripartit fa deu anys en qüestió de cabals. "Encara tenim dos dits de front i no ens ho creiem", ha reblat.

L'Onyar ja no existeix

La reivindicació s'ha dut a terme des del Pont de Pedra de Girona, un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, sota el riu Onyar, un afluent del Ter. Masramon ha denunciat que aquest riu com a tal "ja no existeix" i recorda que l'aigua que porta prové d'una planta de tractament de Riudellots i de la Sèquia Monar. "Ara mateix, l'Onyar només serveix per fer la foto turística de Girona”, ha conclòs.

A la concentració d'aquest dissabte a Girona hi ha participat un centenar de persones de la plataforma Aigua és Vida, que agrupa a gairebé una quarantena d'entitats, a més de representants de diferents grups polítics com el diputat al Congrés del PSC i nou primer secretari dels socialistes gironins, Marc Lamuà, el portaveu d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech o el diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas.