El Bisbat de Girona ingressa 9,5 MEUR durant el 2015

Més de la meitat dels diners provenen de les aportacions voluntàries dels fidels

Els Bisbat de Girona ha ingressat gairebé 9,5 milions d'euros (MEUR) durant el 2015. Segons les dades facilitades pel Bisbat, són dos milions menys que en l'exercici anterior, quan van arribar als 11,6 MEUR d'ingressos.

Més de la meitat de les aportacions d'enguany provenen dels fidels, ja sigui a través de les creuetes a la declaració de la renda (24,95%) o de les col·lectes i donacions (el 36,43%). Les despeses durant l'exercici sumen exactament la mateixa quantitat que els ingressos, 9.479.712,93 euros.

Els diners s'han destinat, majoritàriament, a acció pastoral i assistencial (el 44,97%), a conservació de patrimoni (29,26%) i a pagar les nòmines dels preveres i del personal seglar (el 23,44%). El bisbat ha fet públiques les xifres coincidint amb la celebració de la Diada de Germanor, que té per objectiu recaptar fons per al sosteniment de l'església. Al full parroquial, el bisbe Francesc Pardo demana "col·laborar amb generositat i alegria".

Ampliació:

La Diada de Germanor, que se celebra cada any el tercer diumenge de novembre, té per objectiu sol·licitar el suport econòmic dels fidels per al sosteniment de l'església i el desenvolupament de les accions pastorals i assistencials. És la col·lecta més important que fan els bisbats al llarg de l'any.

Coincidint amb aquesta data, el Bisbat de Girona ha fet públiques les xifres d'ingressos i despeses de l'exercici 2015. Segons recull el full parroquial, els ingressos han arribat als 9.479.712,93. Més de la meitat dels diners provenen d'aportacions dels fidels, ja sigui a través de la declaració de la renda o de donacions i col·lectes. La resta dels ingressos provenen (un 29,13%) de patrimoni, activitats i ingressos, com ara lloguers o cobrament de serveis i (un 9,48%) de vendes de patrimoni o necessitats de finançament.

Els ingressos del 2014 han caigut en més de dos MEUR en comparació amb l'exercici anterior. Segons les xifres fetes públiques pel bisbat aleshores, els ingressos van arribar fins al 11,6 MEUR, el 54,26% dels quals provenien també d'aportacions dels fidels.

Pel que fa al capítol de despeses, durant el 2015 el Bisbat de Girona tanca fent les paus, amb exactament la mateixa xifra que ha ingressat. El 44,97% dels recursos s'han destinat a les diverses accions pastorals i assistencials, mentre que un 29,26% han servit per a la conservació del patrimoni arquitectònic i al seu funcionament. Les despeses de personal –retribució del conjunt del clergat i del personal seglar-, incloses les despeses en seguretat social, arriben al 23,44%% del total i la resta, un 0,51% s'han destinat a despeses ordinàries.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, dedica el seu discurs al full parroquial a animar a col·laborar amb a Diada de Germanor amb "solidaritat i alegria". "En aquesta Jornada recordem que, a més de les aportacions personals, com qualsevol institució tenim necessitat de béns materials i de diners per dur a terme les múltiples activitats a favor dels infants, dels joves i dels adults; per al sosteniment dels preveres; per als qui treballen a ple temps al servei del bisbat; pel manteniment i restauració de tants edificis de culte i d'activitats pastorals que les generacions ens han deixat a cada poble, vila i ciutat", afirma el bisbe. A més, recorda que la majoria d'aquests temples són béns culturals nacionals o locals dels que al tenir-ne cura.

La diòcesi, en xifres

La diòcesi de Girona és la que compta amb més temples -395 en total- del conjunt de diòcesis catalanes. El nombre de preveres és de 154. Durant el 2015 es van celebrar al bisbat de Girona 2.721 baptismes, 2.039 primeres comunions, 357 confirmacions, 655 matrimonis i 4.712 defuncions.

En l'àmbit de l'acció social (Càritas), van atendre directament un total de 23.003 persones, tot i que es calcula que els beneficiaris reals en van ser 59.562. Entre d'altres actuacions, la diòcesi de Girona també disposa, per exemple, de 476 habitatges protegits en règim de lloguer social o 105 habitatges més de lloguer per a persones grans.