Olot aprovarà un pressupost de prop de 33 MEUR, un 6% més que l'actual

L'equip de govern manté congelats els impostos i taxes amb l'excepció de les escombraries i les plusvàlues

El pressupost d'Olot previst per l'any vinent serà de 32,90 milions d'euros, un 6,35% més que el pressupost d'enguany. L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, l'ha definit com a un document "realista, executable i rigorós" elaborat en un context d'incertesa, donat que encara no hi ha govern a Madrid. "Hem hagut de fer un esforç d'imaginació per decidir quants diners poden acabar venint amb la participació dels impostos de l'Estat", ha afirmat l'alcalde, Josep Maria Corominas, tot recordant que representen el 33% del pressupost municipal.

Per altra banda, ha subratllat també que les polítiques socials són la prioritat de l'acció de govern. Totes les partides de les diferents àrees augmenten, essent l'ocupació i l'habitatge els dos àmbits on més creix la dotació respecte l'exercici actual. En el capítol d'inversions, es preveu destinar 4,46 milions d'euros, dels quals 1,5 milions d'euros es finançaran amb un crèdit. L'obra més important serà la reforma del Firal, amb 2,2 MEUR.

Pel que fa la pressió fiscal, el consistori manté al mateix nivell d'enguany amb l'excepció de la taxa d'escombraries que s'apuja un 1,2% i les plusvàlues que passen del 20 al 22%. Aquest vespre l'equip de govern –CiU i PSC- ho aprovarà per ple.

Ampliació:

El pressupost consolidat que l'Ajuntament d'Olot preveu aprovar aquest vespre està xifrat en 32.908.453 euros, el que representa un 6,35% més que el d'aquest any. Les previsions s'han fet en un escenari d'incertesa, no només perquè encara no hi ha govern a Madrid i per tant no se sap la xifra exacte dels diners que rebran amb la participació dels impostos de l'Estat sinó també per la situació financera de la Generalitat, que ha reduït algunes de les aportacions previstes.

Així ho ha explicat l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, que els ha definit com uns pressupostos "realistes, executables i rigorosos" i amb un marcat caràcter social. I és que també ha subratllat que una de les prioritats del govern és el benestar de les persones. És per això que tots els àmbits de les polítiques socials es veuen incrementades respecte el pressupost d'enguany.

Les que més creixen són les d'ocupació, amb un pressupost de 790.000 euros (un 29% més l'actual exercici) que anirà destinat a nous programes d'ocupació i més recursos per a emprenedoria, i la d'habitatge. Aquesta àrea tindrà una dotació de 254.565 euros, un 27,2% més, destinada sobretot a petites reparacions d'habitatges que s'incorporin a la borsa de lloguer social i també per augmentar el parc d'habitatges d'aquesta borsa. Destaca també la partida destinada a Serveis Socials, que creix un 15%, amb un total de 802.000 euros o la d'Educació. Aquesta última tindrà un pressupost total de 2,4 milions d'euros (MEUR), el que suposa un creixement de més de 212.000 euros (un 18% més que enguany). Finalment, l'àrea d'Esports creix un 16% amb una partida de 664.000 euros, que aniran destinats a la posada en funcionament de la ciutat esportiva del Morrot.

Pel que fa a l'Àrea de Cultura, el pressupost preveu augmentar un 6% els recursos mentre que els de l'àmbit de manteniment de serveis bàsics, com ara neteja o jardineria, creixen un 3% -145.000 euros més que els destinats aquest any.

Congelació de la majoria d'impostos i taxes

L'equip de govern ha decidit mantenir congelats els impostos i taxes, amb dues úniques excepcions. D'una banda, la taxa d'escombraries domèstiques s'apuja un 1,29% per compensar l'augment del cànon de l'entrada de residus a l'abocador. Això es traduirà amb un augment de 2 euros anuals a tots els rebuts dels contribuents. D'altra banda, les plusvàlues creixen dos punts, passant del 20% al 22%. La regidora d'Hisenda, Montse Torras, ho ha justificat per compensar la baixada del valor cadastral de les finques. També ha afegit que, malgrat tot, estaran 8 punts per sota del nivell de l'any 2006 que estaven fixades al 30%. A més a més, s'amplien algunes bonificacions, com és la referent a la transmissió de l'immoble entre cònjugues, que passarà del 70% al 90%. Una mesura especialment destinada a les persones grans que enviuden i que han d'afrontar el pagament en solitari. Per altra banda, es manté el 70% de bonificació per a la transmissió d'habitatges de pares a fills així com la bonificació de l'IBI per a famílies monoparentals i aturats de llarga durada de més de 40 anys.

Pel que fa al rebut de l'IBI, l'ajuntament amplia algunes bonificacions. Els habitatges de protecció oficial, que fins ara tenien una bonificació del 50% durant els tres primers anys, incorporen una segona bonificació del 20% durant els tres anys següents, sumant un total de sis anys que serà el període en què els propietaris se'n podran beneficiar. I en favor de la sostenibilitat, les finques que instal·lin sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar tindran una bonificació del 50% -fins ara era del 25%-.

Per altra banda, també s'inclou una novetat en el cas de l'impost de vehicles. En el cas d'aquells propietaris que tinguin vehicles que siguin elèctrics o bimodals/híbrids podran gaudri d'una bonificació del 75% durant els primers 5 anys –fins ara eren 2 anys- i a partir del sisè any la bonificació serà del 50% durant tota la vida útil del vehicle.

Uns 4,5 milions d'euros en inversions

El capítol d'inversions està dotat amb 4,46 MEUR euros, dels quals la meitat (2,2 MEUR) aniran destinats a la reforma del Firal. Aquesta serà l'actuació més important que s'assumirà amb el trasllat de l'anualitat que hi havia prevista en el pressupost d'aquest 2016 i que, com que les obres no han començat, no s'ha pogut executar. Pel que fa a la resta d'inversions, destaquen 339.000 euros destinats a actuacions al nucli antic, 290.000 euros al Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) de Sant Miquel i una partida de 150.000 euros que per primer cop s'assignarà en uns pressupostos participatius en què els veïns podran escollir les actuacions que volen que s'executin al seu barri.

L'equip de govern demanarà un crèdit d'1,5 MEUR per assumir una part de les inversions, i la resta ho finançarà a través de subvencions o fons propis. En aquest sentit, s'han compromès a destinar el romanent positiu que preveuen que hi haurà amb el tancament de l'exercici del 2016 a altres projectes com ara una nova fase de reforma de Can Monsà amb un cost de 200.000 euros i l'obertura d'un espai 'coworking' al nucli antic per valor de 150.000 euros.

Un nivell d'endeutament del 70%

L'Ajuntament calcula acabar el 2017 amb un nivell d'endeutament del 70,46% -la llei fixa el 75% com a màxim permès-, que es correspondria a un total de 20 MEUR. La regidora ha destacat també la capacitat que té el consistori de retornar els préstecs. I ha posat el següent exemple per il·lustrar-ho. De cada 100 euros, l'ajuntament en destina 7,8 euros a retornar préstecs, una proporció que l'any 2012 era més del doble (16 euros). Per altra banda, la regidora també ha destacat la capacitat d'amortització del consistori tot dient que ara mateix "demana menys diners del que amortitza", un fet que "demostra que la salut financera de l'ajuntament és bona". La previsió és que dels 1,5 MEUR que preveuen demanar per inversions l'any vinent, en puguin amortitzar 1,75 MEUR.