El Banc dels Aliments i 'la Caixa' han impulsat la campanya 'Cap nen sense bigoti' per aconseguir recollir més llet. A Girona, l'entitat ajuda a garantir l'alimentació a uns 15.000 nens i la llet és un producte fonamental. Tot i les donacions, calen 300.000 litres més de llet a l'any per atendre totes les demandes. El president del Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha remarcat que la campanya es fa en un moment "molt adient" perquè estan sota mínims.
El 25% dels aliments que distribueixen provenen de la Unió Europa però, per problemes burocràtics, no reben res des del setembre i la propera remesa no s'espera fins al juliol. La llet es podrà portar directament a les oficines de 'la Caixa'.
La llet és un dels aliments més demandats per les entitats benèfiques i, especialment, és imprescindible per garantir una dieta equilibrada als infants. A la demarcació de Girona, el Banc dels Aliments calcula que necessita uns 700.000 litres per atendre totes les necessitats però, per exemple, l'any passat en va distribuir només uns 400.000 litres. Això fa, doncs, que existeixi un dèficit important.
Per tal de superar aquesta situació, el Banc dels Aliments i l'Obra Social de 'la Caixa' han impulsat a tot Catalunya la campanya 'Cap nen sense bigoti'. A les comarques gironines, l'acció es concreta a través de la xarxa d'oficines de l'entitat. Del 20 al 24 d'abril, els ciutadans podran anar fins a qualsevol de les 170 oficines de 'la Caixa' per dipositar-hi físicament els cartrons de llet que considerin. L'entitat també posa a disposició altres vies -com la línia oberta o el servei d'SMS- per fer donacions econòmiques (des d'avui i fins el 20 de juny) i també fa una aportació inicial de 100.000 litres de llet.
A més, la llet recollida a cada oficina es repartirà entre les entitats benèfiques més properes. D'aquesta manera, es guanya temps i no cal que tots els cartrons s'enviïn fins a la seu del Banc dels Aliments -a Girona- per tal que es distribueixin des d'allà. Aquesta tasca la faran els voluntaris de 'la Caixa'.
Una campanya en un moment "molt oportú"
El president del Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha destacat que és una campanya molt oportuna tant pel producte en què es basa com pel moment en què es fa. A Girona, l'entitat ajuda a garantir una bona alimentació a 15.000 nens de menys de 15 anys. Segons calculen, aquest menors han de consumir com a mínim un litre de llet a la setmana.
A més, arriba en un moment molt complicat per al Banc dels Aliments. A la seu que tenen al polígon de Vila-roja els prestatges estan pràcticament buits. L'any passat, l'organització va distribuir 2.670.000 quilos d'aliments a més de 40.000 beneficiaris. El 25% d'aquests aliments procedeixen del Gran Recapte i l'altra peça fonamental són les donacions que vénen de la Unió Europea (un 25%), que acostumen a arribar tres cops l'any: febrer, juliol i setembre.
Prestatges buits
Segons ha explicat Gómez, les més de 500 tones del gran recapte ja estan totes distribuïdes i, a més, s'han trobat amb la situació insòlita que des del setembre no reben res de la Unió Europea. El president ha explicat que hi ha hagut un canvi burocràtic i que aquest programa d'aliments ara ha passat a dependre del Ministeri de Sanitat. Això ha fet que la remesa que habitualment rebien al febrer no ha arribat. "Esperem que sigui un fet conjuntural", ha remarcat. Per això, Gómez apunta que la campanya de la llet es fa en un moment especialment delicat per a l'entitat.
El president també ha apuntat que els beneficiaris no han vist disminuir el nombre d'aliments que reben perquè la davallada s'ha suplert amb aportacions econòmiques dels ajuntaments, la Diputació de Girona o 'la Caixa' que han permès comprar productes per als Centres de Distribució d'Aliments.
Una altra mesura per pal·liar la situació ha estat la d'avançar a la primera setmana de juny el Gran Recapte que es fa a l'estiu a poblacions costaneres. D'aquesta manera, es preveu que el juny es pugui cobrir amb els productes que els ciutadans donin als diferents supermercats costaners i també a alguns municipis de l'interior.