Ballesta suspèn el ple on es volia pujar el sou en no rebre suports per aprovar-ho

Tots els grups de l’oposició estan en contra que passi a cobrar 75.000 euros anuals

L’alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha decidit suspendre el ple extraordinari d’aquest divendres a la tarda per aprovar el nou cartipàs en no rebre els suports necessaris per tirar-lo endavant. Ho ha decidit aquest matí, després de finalitzar una junta de portaveus ‘in extremis’ que no ha servit per desencallar la situació. Tots els grups de l’oposició s’han mostrat en contra de modificar el sou de l’alcalde la ciutat, que passaria a cobrar 75.000 euros anuals.

També ha generat dubtes la creació de la vicealcaldia que havia de dirigir l’exregidor d’Unió Eduard Berloso o la modificació dels càrrecs de confiança. En principi, CiU, que governa en minoria a la ciutat, buscarà aliances i vol convocar un nou ple extraordinari en deu dies, abans del ple ordinari del mes de març. Encara no s’ha fixat cap data concreta. Fins a la nova aprovació, es manté vigent l’últim cartipàs aprovat el mes de juny per l’exalcalde de la ciutat, Carles Puigdemont.

El batlle ha assistit a la junta de portaveus que s’ha convocat aquest divendres al matí, a les onze, i que era la última oportunitat per intentar desencallar el nou cartipàs. L'alcalde ha pres aquesta decisió dràstica en veure que cap dels partits tenia previst donar suport a un dels punts més polèmics de l’ordre del dia i que tracta sobre el seu sou. Segons el que ha transcendit, Ballesta cobraria uns 75.000 euros anuals un sou més alt en comparació amb el que percebia el seu antecessor Carles Puigdemont quan governava perquè l'exalcalde cobrava el sou com a diputat del Parlament. Una idea que no ha acabat d’agradar a l’oposició. Per això, i veient que no comptava amb cap suport per aprovar-ho, l’alcalde ha decidit fer marxa endarrere i ha suspès el ple extraordinari d'aquesta tarda.

A part de la qüestió del sou de l’alcalde, el plenari també tenia previst aprovar altres aspectes del cartipàs com la reorganització de l’equip de govern, amb Carles Ribas assumint la regidoria de Cultura i Glòria Plana la de Turisme, la creació d'un nou càrrec de vicealcalde que ocuparia l’exregidor d’Unió, Eduard Berloso, la desaparició de la figura de fins ara el gerent del consistori, Albert Riera, que passaria a ser el comissariat de Cultura, Comunicació i Transparència o la modificació dels càrrecs de confiança. Uns canvis que han generat dubtes i suspicàcies entre els partits de l’oposició.

Fa dies que el grup de CiU intentava trobar suports o crear aliances per tirar endavant el seu nou projecte. Una feina que haurà de continuar fent amb més empeny els pròxims dies ja que la voluntat del grup és tornar a portar el cartipàs en un nou ple que es farà en deu dies, abans del plenari ordinari de març. De moment, però, no s’ha marcat cap data concreta. Ara caldrà veure quina nova proposta presentarà Ballesta per desencallar la situació i convèncer les altres formacions polítiques. Fins que no hi hagi nova reorganització, es manté vigent l’últim cartipàs aprovat el passat mes de juny per l’exalcalde de la ciutat, Carles Puigdemont.

Esperpèntic

La CUP ha mostrat el seu desacord amb el fet que s’hagi suspès el Ple. La portaveu del grup municipal, Laia Pèlach, ha qualificat la situació de "ridícula i esperpèntica", i ha manifestat que és una “manca absoluta de respecte cap a tots els ciutadans de Girona i el personal de l’Ajuntament”.

Segons la regidora, "l’equip de govern és esclau dels pactes interns entre persones i partits que en formen part", i per això ha demanat a Ballesta que “deixi d’actuar en clau interna i es posi a governar pensant en la ciutat i la gent”. Pèlach també ha lamentat "la incapacitat manifesta del govern per buscar acords i consensos amb l’oposició", i ha criticat a CiU que continuï “intentant governar com si tingués majoria”.

Davant d’aquesta situació, la CUP-Crida per Girona ha anunciat que es manté oberta al diàleg amb l’equip de govern “com el primer dia”, per bé que ha reafirmat la seva oposició a punts importants de la proposta de cartipàs de CiU, com ara el sou de 75.000€ per l’alcalde Albert Ballesta o els càrrecs de confiança de l’equip de govern