Invalidada l'investidura de Ballesta com alcalde de Girona per un error de forma

El candidat es va oblidar de prometre o jurar el càrrec

Girona ha de repetir el ple extraordinari per investir alcalde Albert Ballesta.

Durant la sessió de divendres, el candidat va oblidar prometre o jurar el càrrec i va llegir a seques la fórmula proposada per l'AMI. Amb la llei a la mà, aquest descuit suposa que actualment no és ni regidor ni alcalde.

Durant el cap de setmana els serveis jurídics de l'ajuntament han estat revisant la documentació i han conclòs que cal tornar a fer el ple. La sessió serà aquest vespre, just abans del ple ordinari de febrer, i caldrà repetir tot el procediment amb la proposta de candidats, la votació secreta en urna i l'entrega de la vara d'alcalde.

Els portaveus dels grups municipals es reuneixen a primera hora de la tarda per abordar la polèmica.

La cançó de l'enfadós

La polèmica continua viva entorn a l'elecció d'Albert Ballesta com a nou alcalde de Girona. Divendres passat es va celebrar el ple extraordinari per investir-lo alcalde.

Abans, però, també va haver de prendre possessió del càrrec de regidor ja que Ballesta ocupava el número 19 de la llista i no formava part de l'equip de govern. En ambdues ocasions, va oblidar jurar o prometre el càrrec i va llegir a seques la fórmula de l'AMI que centenars de regidors i alcaldes van fer servir a les passades eleccions municipals. Aquesta fórmula era una afegitó que els regidors i alcaldes podien llegir un cop haguessin jurat o promès el càrrec.

Aquest descuit ja va generar polèmica en el mateix moment del ple. Va ser la regidora del PPC, Concepció Veray, qui va alertar que la fórmula no era legal i va anunciar que ho posaria en coneixement de la Subdelegació del govern espanyol a Girona. Aquesta advertència també va encendre les alarmes dins del consistori.

Nou ple d'investidura aquest vespre

El secretari municipal i els serveis tècnics especialitzats han estat repassant la documentació i aquest matí a primera hora s'ha comunicat a tots els grups que el ple s'ha de repetir. Amb la llei al a mà, actualment Ballesta no és ni regidor ni alcalde i, per tant, s'ha de tornar a fer tot el procés. Caldrà, doncs, que novament cada grup proposi o no un candidat, que es torni a situar la urna enmig de la sala de plens, que es cridi un per un tots els regidors perquè dipositin el seu vot, es faci la lectura dels resultats i s'investeixi alcalde per segon cop Albert Ballesta.

Divendres era el darrer dia per investir alcalde a la ciutat després de la renúncia de Carles Puigdemont. El fet que ara s'hagi de tornar a repetir el ple no suposa cap incompliment de terminis. Des del consistori assenyalen que la llei fixa un període de deu dies per convocar el ple i que, per tant, aquest supòsit s'ha complert. El fet que s'hagi de repetir és perquè hi hagut un "error de forma".

Aquest ple extraordinari s'haurà de celebrar abans de la sessió ordinària de febrer, convocada precisament per aquest vespre a les 19.30h i que ja s'havia aplaçat una setmana a l'espera que el nou alcalde ja estigués investit. Per abordar la polèmica, s'ha convocat una junta de portaveus a primera hora de la tarda. Entre d'altres, es vol evitar, per exemple, que tots els portaveus dels partits hagin de repetir els discursos per tal de fer més àgil tot el nomenament.