CDC i Demòcrates acorden que Albert Ballesta sigui el nou alcalde de Girona

El ple per nomenar el nou batlle serà divendres i necessita majoria absoluta

Després de vuit dies de dures negociacions i incerteses sobre qui agafaria les regnes de l'alcaldia de Girona, finalment Convergència i Demòcrates han arribat a un acord. L'escollit és Albert Ballesta, que ocupava el número 19 a la llista de CiU de les passades eleccions municipals. Per aconseguir que pogués entrar al govern i ocupar el lloc de Carles Puigdemont, han calgut nombroses reunions entre membres de Convergència i de Demòcrates.

Finalment, l'acord s'ha desbloquejat i tots els que figuraven entre les posicions 11 i 19 de la llista de CiU han renunciat a entrar al govern. Entre aquestes persones hi havia tres membres de Demòcrates: Vicenç Estanyol (número 11), Albert Colomer (número 15) i l'exregidora Roser Urra (número 17). Fonts properes a la negociació havien confirmat que aquest dimarts encara faltava una de les tres persones per signar la renúncia. Finalment, a última hora del dia, aquesta persona s'ha avingut a facilitar que Albert Ballesta sigui el candidat.

Incògnites a resoldre

Les dues formacions han donat pocs detalls sobre com s'ha aconseguit l'acord i està previst que en les properes hores informin sobre d'altres aspectes que pengen de l'elecció d'Albert Ballesta. D'una banda, cal saber com quedarà distribuït el cartipàs ja que l'exalcalde, Carles Puigdemont, s'ocupava de les àrees de Turisme i Cultura.

També està per veure si s'han ofert algunes contrapartides a Demòcrates perquè accedeixi a facilitar l'elecció de Ballesta. Des de la renúncia de Puigdemont, l'alcaldessa en funcions és Isabel Muradàs (número 2 a la llista de CiU i militant de Demòcrates) que s'havia postulat públicament per quedar-se en el càrrec. A més, si s'hagués l'ordre lògic, el següent a la llista a entrar al govern municipal era Vicenç Estanyol, també de Demòcrates, que ha hagut de renunciar-hi.

El ple extraordinari, divendres

El termini legal per escollir el nou alcalde després de la renúncia de Puigdemont s'esgota aquest divendres. Per donar temps a enviar tota la documentació a la junta electoral central i rebre les credencials de Ballesta, el ple extraordinari serà el mateix divendres per aprofitar al màxim el marge legal. L'elecció del candidat s'ha de fer per majoria absoluta en primera votació. Per això, CiU –que governa en minoria- haurà de buscar suports. Un dels possibles socis seria ERC, que ja ha ajudat el govern municipal a aprovar el cartipàs i també el pressupost d'aquest 2016.

Amb el canvi a l'alcaldia, també caldrà veure si els republicans entren a formar govern amb CiU. ERC té quatre regidors i això garantiria una majoria absoluta al plenari i donaria estabilitat al govern municipal pel que queda de mandat.

L'acord per fer alcalde Ballesta ha generat tensions dins del grup municipal i ha rebut les crítiques de l'oposició per situar d'alcalde una persona que ocupava el número 19 de la candidatura i que mai abans ha estat regidor. Ballesta és fill de Figueres i té les oposicions de secretari d'ajuntament. Ha exercit a Cadaqués, Portbou i Cassà de la Selva. També va ser gerent del Consell Comarcal de la Selva i, actualment, director dels serveis territorials d'Interior a Girona.