Uns 500 estudiants de la UdG i de diferents instituts gironins han portat al carrer la vaga convocada a favor de la consulta del 9-N. La manifestació, que ha sortit de davant del rectorat, ha recorregut el Barri Vell i l'avinguda Jaume I fins arribar al davant de la Subdelegació de l'estat espanyol, on s'ha llegit un manifest. El recorregut ha estat farcit de contínues proclames a favor de la independència.
La manifestació ha coincidit amb una altra protesta, la que han fet diferents entitats i la CUP. Sis persones han intentat tancar-se a la Subdelegació, però la policia els ha fet fora. Tot i que no han pogut reunir-se amb el subdelegat, sí que li han fet arribar un escrit reclamant la consulta. La manifestació d'aquest matí ha servit per traslladar al carrer els dos dies de vaga convocats pels estudiants per reclamar que hi hagi consulta. En total, 500 joves i també alguns professors s'han posat al darrere de la pancarta 'Aturem les classes, activem la democràcia' que encapçalava la protesta, convocada per la Plataforma Estudiants 9-N.
La manifestació ha arrencat poc després de les onze del matí del davant del rectorat de la UdG. Des d'allà, i passant per dins del Barri Vell, els estudiants han arribat a la plaça del Vi, on han enfilat el carrer Nou i l'avinguda Jaume I fins arribar al davant de la Subdelegació de l'Estat.
Durant el recorregut, no només s'han sentit contínues proclames a favor de la consulta. Els estudiants també han corejat crits reclamant la independència i a favor dels Països Catalans. 'Tant sí com no, desobediència', 'Visca la terra lliure!', 'Llibertat per al poble català', 'Els instituts de Girona exigim democràcia' o 'Boti, boti, boti espanyol qui no boti!' són alguns dels lemes que els joves han entonat o que s'han pogut llegir en les diferents pancartes -acompanyades d'estelades- que omplien la marxa.
A la manifestació d'avui, als estudiants de la UdG també se'ls han afegit els alumnes de diferents instituts de la demarcació. Al principi, per exemple, entre els estudiants de secundària hi havia els de l'IES Ramon Muntaner de Figueres. I quan la manifestació ha enfilat la plaça del Vi, s'han trobat amb una columna formada pels alumnes de l'IES Vicens Vives de Girona.
"Volem fer la consulta"
"El que volem és crear pressió per aconseguir fer la consulta a Catalunya, perquè aquest és un dret irrenunciable per a un país que es consideri democràtic", ha explicat el portaveu de la Plataforma Estudiants 9-N, Josep Puig. "Aquesta manifestació és diferents a totes les que hem fet fins ara; no és només per les retallades, sinó també per una lluita nacional", hi ha afegit.
Tot i que Puig ha puntualitzat que la convocatòria se centrava en la consulta i el dret a decidir, el cert és que l'anhel d'independència també s'ha deixat escoltar amb força. "Hem vingut per defensar els nostres drets i rebutjar el que ha resolt el Tribunal Constitucional; ens manifestem perquè volem el 'Sí' per a una terra lliure i també per reclamar una educació digna", deia un estudiant de 17 anys de l'IES Ramon Muntaner, Víctor Morillas.
Protesta a l'interior
Quan els estudiants han arribat al davant de la Subdelegació, s'han trobat amb un cordó policial dels Mossos d'Esquadra que els impedia avançar més. A dins l'edifici, però, s'hi estava portant una altra protesta en paral·lel. Sis persones, representants de diferents entitats i partits polítics, han intentat reunir-se amb el subdelegat de l'Estat per reclamar que el govern espanyol fes marxa enrere i, davant la seva negativa a rebre'ls, han provat de tancar-se a l'interior.
Al cap de poca estona, però, la policia espanyola i la Guàrdia Civil els han fet marxar després de demanar-los els DNI. Tots ells han sortit per la porta del darrere, ensenyant cartells grocs amb els lemes 'Catalans want to vote' i '9N volem votar tant sí com no!'. Entre els qui han entrat a la Subdelegació hi havia el regidor i portaveu de la CUP a Girona Jordi Navarro.
"Hem intentat que el subdelegat ens atengués per demanar-li que l'Estat tragués els recursos presentats davant del Constitucional; però no se'ns ha rebut i se'ns ha fet fora", ha explicat el tinent d'alcalde de la CUP a Celrà, Dani Cornellà. Tot i que han marxat sense poder parlar amb ningú, sí que tots ells han entrat a registre un document on demanaven que el 9-N es pogués votar.
Seguiment desigual
Els estudiants han donat la volta a l'edifici de la Subdelegació i s'han acabat trobant amb els qui han provat de tancar-se a l'interior. Després, tots ells han corejat proclames a favor de la consulta i de la independència i els estudiants han llegit un manifest, abans de marxar en comitiva cap a la facultat de Medicina i el Campus de Montilivi per estendre-hi les seves reivindicacions.
Els estudiants han subratllat que, sobretot, la vaga a favor del 9-N s'ha deixat sentir més al campus del Barri Vell on el seguiment ha estat del 100% els dos dies. Als campus Montilivi i Centre, però, els estudiants ja admeten que allà l'aturada ha estat força desigual.
Segons ha informat la UdG, en aquest segon dia de protestes la vaga ha tingut una incidència menor. Ahir els estudiants van aturar per complet les classes a les facultats del Barri Vell, però l'activitat va continuar amb tota normalitat al campus centre, on s'imparteix Medicina i Infermeria. Al campus de Montilivi el seguiment va ser desigual: 50% d'afectació a la Politècnica, 60% a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i 15% a Dret.
Aquest dimecres, segons fonts de la Universitat de Girona, les facultats de Lletres i Educació i Psicologia (al campus Barri Vell) han continuat tancades. Per contra, l'activitat ha estat normal a Infermeria i Medicina, al campus centr. On hi ha hagut variacions ha estat a les facultats de Montivili: a la Politècnica només s'han aturat un 10% de les classes, a Ciències Econòmiques i Empresarials s'han deixat de fer el 50% de les classes i, en canvi, a la facultat de Dret s'han fet totes les classes amb normalitat.