El centre Barcelona ja s'omple de participants de la 'V' vinguts d'arreu de Catalunya

Mil·lers de persones ja són als trams indicats

El centre de la ciutat de Barcelona ja s'està omplint de participants a la 'V' vinguts d'arreu del país i de la pròpia capital. A les onze del matí la zona al voltant del Born, el passeig Lluís Companys, el Fossar de les Moreres i el monument a Rafael Casanova eren plens de gent, com és habitual, però també s'anaven omplint altres espais com la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia o la Gran Via.

Famílies, grups d'amics o membres d'entitats apolítiques però vestits amb estelades i samarretes grogues o vermelles han anat omplint els carrers, les terrasses dels bars i les voreres, passejant, descansant o esperant l'hora de la 'V'.

L'ambient d'aquest dijous al matí al centre de Barcelona es podria qualificar de barreja entre el que hi havia fa dos anys, amb la gran manifestació al passeig de Gràcia, perquè gent de fora la ciutat ha acudit a la capital del país, el de l'any passat, amb la Via Catalana, perquè la ciutadania ha hagut d'escollir un tram concret i posar-se una samarreta determinada, i el d'una final europea de futbol, amb càntics, banderes, samarretes i molta alegria. En aquesta ocasió, tot i que semblin d'equips diferents, els grocs i els vermells animen el mateix equip.


Banderes occitanes, quebequeses, navarreses o basques també s'han solidaritzat amb la causa catalana. Els bascos han portat un grup folklòric vestit de vaca que han fet una petita i curiosa actuació a la plaça de Catalunya. Mentrestant, venedors paquistanesos aprofiten per vendre estelades a tothom qui poden, com fan amb els paraigües els dies de pluja.

Alguns dels turistes que hi ha pel centre de la ciutat semblen despistats, pel fet que els comerços tanquin en dijous i que milers de persones es "disfressin" amb els colors del seu país. D'altres, més assabentats, pregunten el fons de les reivindicacions catalanes, com l'ús de la llengua, el finançament o el respecte a la cultura catalana.

Els que s'han aprofitat de la Diada i la nombrosa presència de visitants són els bars i restaurants del centre de la ciutat, que s'han preparat per vendre begudes i entrepans en quantitats importants.

Els qui més treballen són els voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que dividits en petits grups responsables de cada tram, preparen els cartells, equips de so i altres elements per ordenar la 'V'.