La variant de Bescanó (Gironès) s'inclou dins el projecte per millorar l'N-141e, més coneguda com 'la carretera de la vergonya'. La Generalitat ja ha tret a exposició pública l'estudi informatiu del seu traçat, que tindrà 7 quilòmetres, s'estendrà entre Vilanna i Montfullà i costarà 53 MEUR.
La nova carretera s'aixecarà a uns 20 metres de distància de l'actual -que quedarà per al trànsit local- i gran part del seu traçat passarà per l'altra banda del riu Ter, al nord del municipi. Tindrà dos viaductes (de 865 i 580 metres) que creuaran el curs fluvial i també un fals túnel de 100 metres.
La proposta del Govern, però, topa amb l'oposició frontal de part del territori. Fins a una vintena d'entitats ecologistes, associacions i seccions locals de partits polítics (ERC, ICV, CUP i Independents per Salt) han fet pinya i hi han presentat al·legacions en contra. El seu objectiu, asseguren, és aconseguir enterrar la variant projectada, perquè entre d'altres suposarà "un clar atemptat" contra el riu Ter.
D'entrada, tots ells asseguren que el projecte "afecta greument" hàbitats i espècies de ribera, que en molts casos estan inclosos dins la Xarxa Natura 2000 (i que, per tant, reben fons europeus per a la seva conservació). Aquí hi figuren, per exemple, diferents boscos (vernedes, sauledes o freixes) i animals com ara la llúdriga, la tortuga de rierol o el barb de muntanya.
"Ens sembla una incongruència que es demanin fons europeus per preservar el riu i que, després, es gastin 53 milions d'euros per destruir-ho", assegura el portaveu dels Naturalistes de Girona, Sergi Nuss. Segons recullen les al·legacions, tirar endavant el projecte de variant al nord de Bescanó també suposarà "trinxar" dos espais protegits; en concret, les Deveses de Salt i la d'en Berenguer (que es troba a Vilanna).
Sense alternatives
A banda de les afectacions ambientals, les al·legacions també recullen que la proposta de la Generalitat no inclou "cap alternativa real" a fer passar la variant per una altra zona que no sigui el nord de Bescanó. D'entrada, perquè enlloc hi apareix la possibilitat de construir-la al sud del municipi. Però també perquè, com ha denunciat Nuss, "ni tan sols s'entra a estudiar amb detall l'alternativa zero"; és a dir, actuar sobre el traçat existent de l'N-141e.
Per tot plegat, els ecologistes, entitats i partits polítics asseguren que s'ha d'enterrar el projecte de variant actual. "Desviar el trànsit no compensa l'impacte que tindrà la carretera sobre el riu Ter i la seva riba nord, actualment verge", ha criticat Sergi Nuss. A més, el portaveu dels naturalistes també assegura que el cost de l'obra és "desorbitat" i que, si s'arriba a tirar endavant la variant, tampoc resoldrà els problemes de la carretera vella.
"Ens trobarem amb dues carreteres, la vella i la nova, a banda i banda del riu", ha criticat Nuss. Per això, tots ells reclamen a la Generalitat que millori el traçat actual de l'N-141e i que, en tot cas, si ha d'aixecar una variant, aquesta es faci passar pel sud de Bescanó.
"Creiem que amb millores puntuals als revolts de Vilanna i Montfullà, per exemple mitjançant desmunts i túnels falsos, es retallarien significativament els revolts i es reduiria la perillositat de la carretera", ha dit Nuss. A més de presentar al·legacions, tots els qui han fet front comú contra la variant ja avancen que no es quedaran de braços creuats. D'entrada, faran actes informatius als diferents municipis i també volen fer arribar la seva reivindicació fins al Parlament.
Més al·legacions
Apart d'aquestes al·legacions, el projecte de variant de Bescanó també n'ha rebudes per part del Consorci del Ter. I dilluns vinent, el ple de l'Ajuntament de Salt preveu ratificar les que ja va aprovar la junta de govern local. A les seves al·legacions, el consistori reclama a la Generalitat estudiar una altra alternativa que no afecti les Deveses de Salt.
L'ajuntament, a més, s'oposa a què tot el trànsit que entri o surti de la futura es faci passar per l'avinguda Països Catalans. Per això, a les al·legacions que es portaran al ple, el consistori demana al Govern que els vehicles "no es canalitzin dins el casc urbà de Salt".
En aquest sentit, un informe del cap de la Policia Municipal -que acompanyarà el document- recomana enllaçar, mitjançant un nou vial, la sortida de la variant amb la rotonda d'entrada a la C-65 o a la circumval·lació de l'AP-7. D'aquesta manera, s'evitaria que els cotxes no haguessin de creuar Salt.