Temes del primer disc en català de Sidonie ressonen a l'Strenes de Girona

La banda es reivindica com un referent del pop-rock

Sortirà al setembre, es titularà ‘Catalan Graffiti’ i serà el primer disc de la banda íntegrament en català. Sidonie ha fet sonar en directe aquest dissabte a Girona algunes de les cançons del seu nou àlbum, després que ahir en descobrís ‘Et puc odiar molt més’, el primer senzill. El trio de Barcelona ha escollit el Festival Strenes, i l’escenari de les escales de la Catedral, per oferir un tast d’aquest nou treball -sense oblidar tampoc els seus grans èxits- davant un públic que ha respost. Amb ‘Catalan Graffiti’, Sidonie fa realitat una idea que ja els voltava pel cap des de feia temps: treure un àlbum 100% en català. I si les expectatives es mesuren en aplaudiments, el grup (tot un referent del pop-rock) les ha acomplert amb escreix.

Fa tres anys que van anunciar que traurien disc en català, i aquest 2025 han complert la promesa. Del seu nou treball, que sortirà passat l’estiu sota el segell de Sonido Muchacho, no se n’ha desvetllat massa res. Més enllà del títol, el grup va donar-ne una pista a la gala dels Enderrock -amb una versió acústica de ‘Cançons que maten’- i just ahir mateix en va descobrir el primer senzill, ‘Et puc odiar molt més’.

Aquesta nit, però, Sidonie ha escollit un dels escenaris més emblemàtics de l’Strenes, el de les escales de la Catedral, per avançar algunes de les cançons que formen part del seu nou treball. Temes que han sonat en directe per primer cop -en total, cinc de nous íntegrament en català- i que han entusiasmat els 800 espectadors que omplien les grades de pedra.

Aplaudiments i gent alçada ballant han marcat la tònica d’un concert en què el grup no ha deixat de connectar amb el públic. També, fent referències a Girona -com el pont de les Peixateries Velles o la Catedral- i definint-la com una ciutat “de guiris i bicis”.

‘Catalan Graffiti’ era part del reclam. Però les gairebé tres dècades que acumulen Marc Ros (cantant i guitarrista), Jess Senra (baix) i Axel Pi (bateria) damunt dels escenaris donen per a molt. Per això, el trio tampoc ha oblidat alguns dels seus grans èxits, en un concert que ha transitat pel pop, l’indie, el folk o el rock.

Perquè durant aquests gairebé 30 anys, la banda ha estat capaç de navegar per diferents corrents, però fent-ho sempre amb segell propi. Investigant sonoritats però transmetent al mateix temps bona energia, tant amb la música com amb les lletres.

Ros, Senra i Pi van començar la seva carrera discogràfica cantant en anglès. Dos treballs després van saltar al castellà i el 2008 van testejar el català. Va ser amb els Love of Lesbian i una versió d’aquell ‘Smile’ de la pel·lícula ‘Temps Moderns’, per al disc de La Marató de TV3.

Des d’aleshores, pràcticament es poden comptar amb els dits d’una mà els temes que el trio de Barcelona ha cantat en català, com ara ‘Portlligat’ (inclòs a l’àlbum del 2020‘El regresso de Abba’) o, més recentment, la col·laboració amb Els Amics de les Arts per reversionar el clàssic ‘Jean-Luc’.

Els d’ara i els de sempre

A l’escenari de les escales de la Catedral, la banda barcelonina hi ha fet sonar per primer cop ‘Sé’, ‘Cançons que maten’, ‘Ovni 84’, ‘Beatles’ i ‘Et puc odiar molt més’ (aquest últim, que Ros ha definit com un “temassu”). El concert, però, tampoc ha oblidat les cançons dels temes de la desena de treballs que precedeixen aquest ‘Catalan Graffiti’, com ara ‘En mi garganta’, ‘Me gustas todo el rato’, ‘Fascinado’ o ‘Un dia de mierda’. Perquè aquestes gairebé tres dècades donen. I per a molt.

El concert de Sidonie arriba en plena recta final del Festival Strenes d’aquest 2025. El certamen va arrencar el 28 de març amb l’actuació de Ramon Mirabet i tancarà aquest diumenge amb el doble concert d’Els Catarres que ja ha penjat el cartell d’entrades exhaurides. Entre els plats forts de la programació que s’ha pogut veure a Girona hi ha hagut l’estrena del nou disc dels The Tyets o el retorn discogràfic dels Delafé y las Flores Azules.