L'Escala millorarà el front de mar del nucli antic

El nou projecte preveu més espais públics i menys cotxes

L'Ajuntament de l'Escala vol canviar la imatge i la concepció del front de mar del nucli antic. Actualment, els espais més privilegiats d'aquesta zona -que té una de les millors vistes sobre el poble i la badia de Roses- estan ocupats per aparcaments, hi passen cotxes i els vianants han d'anar salvant obstacles.

Per això, l'arquitecte Carlos Ferrater (Premi Nacional d'Arquitectura Espanyola) ha fet per a l'ajuntament una proposta de millora que, substancialment, vol reconvertir la zona en un gran espai obert a la gent i, per tant, eliminar el trànsit i els aparcaments. La voluntat és espaiar aquest punt i convertir-lo en una gran plaça (de quasi una hectàrea) perquè faci les funcions de plaça major.

L'arquitecte Carlos Ferrater -que acumula en el seu extens currículum cinc premis FAD, dos premis nacionals d'arquitectura i ha estat finalista dels Mies van der Rohe- fa molts anys que estiueja a l'Escala. Per això, ha elaborat de manera gratuïta un projecte que ha cedit a l'ajuntament per tal que pugui millorar el front de mar del nucli antic.

Actualment, en aquest espai -que va des del port d'en Ferris fins a la platja del poble- hi passen cotxes, hi ha paviments i voreres de totes menes i hi ha dues zones d'aparcament (59 places). Ferrater ha assegurat que no coneix arreu del món cap "amfiteatre natural" com el que l'Escala té en aquest punt, amb vistes a la platja de Sant Martí, les ruïnes d'Empúries o la badia de Roses. L'arquitecte ha lamentat que, no obstant això, aquests dos "miradors naturals" estan ocupats per aparcaments.


"Per l'estructura que té l'Escala, disposa de pocs espais lliures i aquest en pot esdevenir un de referència, just a davant del mar, i fer les funcions de plaça Major", ha reflexionat Ferrater. Per això, a la seva proposta preveu eliminar tots els aparcaments de zona blava, restringir el pas de vehicles i convertir tot aquest espai en zona lliure -amb una única pavimentació que no diferenciï vorera i vial de circulació- que afavoreixi les relacions socials i, de retruc, doni un impuls als bars i restaurants de la zona. "He comprovat que quan fas intervencions i deixes l'espai lliure el rendiment socials i econòmic és extraordinari perquè els bars i tot s'activa molt més, la gent hi va més perquè s'hi està més tranquil", ha manifestat.

L'arquitecte assegura que no cal fer cap obra "faraònica" sinó que parla d'un treball "per absència". "Cal treure coses, unificar i eixamplar la zona", ha explicat. Per això, ha previst també l'aprofitament de zones amb desnivell amb la instal·lació d'una espècie de graderies amb escalons on la gent s'hi pot asseure i, fins i tot, per a la zona de la Riba on l'aigua arriba a inundar el paviment, ha previst la instal·lació d'una plataforma elevada on hi poden anar terrasses. En aquesta ocasió, el paviment és especial i té com una espècie de forats perquè, si l'aigua hi pica, es pugui escolar fàcilment i no s'inundi.

Sense calendari definit

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha celebrat les idees que ha aportat l'arquitecte barceloní i ha manifestat que volen fer realitat el projecte "al més aviat possible". Ara bé, també ha reconegut que hauran d'estudiar-ne el cost i si es pot fer tot de cop o per fases, ja que a l'Escala no es poden fer obres a partir de l'abril quan comença la temporada turística. Segons el que ha avançat, ja tenen calculat que només pavimentar la zona costaria uns 150.000 euros i aspira a què la meitat la puguin finançar a través de la Llei de Barris.

Per Puig, treure els aparcaments és un "encert" i ha explicat que, per facilitar que els cotxes que arribin a l'Escala sàpiguen on deixar el vehicle, instal·laran uns plafons informatius a l'entrada del poble i també a cadascuna de les platges indicat on hi ha pàrquings i amb quina capacitat. "Hi ha moltes places d'aparcament fora del nucli antic i en cinc minuts a peu ets a la platja, eliminar aquests aparcaments no ha de ser cap problema", ha defensat.

L'alcalde no s'ha aventurat a donar cap calendari per fer les obres i ha explicat que encara n'ha de parlar amb els portaveus de l'ajuntament. Per fer-lo extensiu a la població, l'ajuntament ha organitzat una exposició a l'Alfolí de la Sal amb totes les imatges i la maqueta del projecte i també ha elaborat un catàleg. A més, serà el mateix arquitecte qui aquesta nit pronunciarà el pregó de la festa major i ja donarà a conèixer la idea.