Salt (Gironès) ha volgut homenatjar les àvies aquest 8 de març, en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Ho ha fet amb una acció organitzada per l'Ajuntament, conjuntament amb la comissió 8-M i algunes escoles de la localitat i en la que s'ha cridat a tota la ciutadania a participar-hi.
L'objectiu és que, qui vulgui, pot portar un objecte referent a oficis que han desenvolupat les dones grans i la lluita d'aquestes àvies que "han permès guanyar els drets d'avui".
La idea inicial era omplir una part del passeig Ciutat de Girona de Salt amb una exposició d'aquests objectes, molts dels quals els portaven els alumnes d’escoles de la ciutat, però la pluja ha obligat a suspendre aquesta exposició que s’ha acabat fent a cada centre.
Un estetoscopi, una regadora, barrets de pagesa, una nina en forma de bebè o un llapis. Aquests són només alguns dels molts articles que els alumnes de 6è de primària de l’escola FEDAC de Salt han portat a l’exposició que s’havia d’haver muntat al mig del passeig Ciutat de Girona de Salt, però que la pluja ha impedit que es pogués fer. No són articles qualsevols, sinó que cadascun guarda una estreta relació amb l’àvia de cada alumne. La Lia, per exemple, és qui ha portat l’estetoscopi de joguina. Explica que la seva àvia va fer d’infermera durant molt de temps. La Xènia, en canvi, mostrava orgullosa el barret de pagesa que tantes vegades li ha vist a la seva.
Elles dues són dos exemples dels molts aparells que s’han exposat a les escoles participants, en record i homenatge a les àvies aquest 8-M. A més, cada estudiant ha fet un dibuix que havia de representar l’agraïment a un col·lectiu que "gràcies a la seva lluita avui podem ser on som".
Un homenatge que s’ha volgut centrar en els oficis que es poden veure i els que no. La membre de la comissió 8-M de Salt, Cristina Aceituno, explica que treballs com els que tenen a veure amb les cures o d’altres feines que "no s’han valorat mai".
"Volíem donar valor a un col·lectiu com les dones grans i vam pensar que les havíem de convidar a explicar-nos com treballaven i que ens portessin un objecte que fessin servir i que expliquessin com el feien servir", ha explicat Aceituno.
Des de la comissió 8-M han reivindicat la importància que "gràcies a la feina d’aquestes àvies" ara les dones treballen d’allò que volen. "És un dia per fer veure el que ha costat i deixar clar que podem treballar de tot", ha assenyalat.
Un missatge que tenen clar tant la Lia com la Xènia. "Sense elles no hauríem pogut fer el que estem fent. Som lliures de fer el que volem, som fortes i som poderoses", reivindiquen les dues.
Proposta transversal
La iniciativa ha volgut implicar dones grans, adultes i també les més petites. L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, explica de la importància "cabdal" d’implicar també les escoles del municipi. "Ho fem amb els centres educatius que és el lloc on hem d’incidir amb la igualtat de gènere perquè la mainada tingui present les feines que es feien abans i el paper important que hi tenien les dones", ha assenyalat l’alcalde.
Tot plegat s’ha acabat amb una concentració just davant de l’Ajuntament on s’ha llegit un manifest i s’ha cridat a participar a la manifestació programada per aquest divendres a la tarda a Salt i que es preveu que s’ajunti amb la convocada a Girona. Si el temps ho permet, s’intentarà muntar de nou l’exposició i tothom qui vulgui portar un estri ho podrà fer.