Girona ha comprat el local que el Bòlit Centre d'Art Contemporani té al Pou Rodó, en ple cor del Barri Vell, per 379.200 euros. El consistori ha signat aquest dijous al matí la compravenda a Buildingcenter SA, que fins ara n'era el propietari i cobrava un lloguer de 2.300 euros mensuals.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i el tinent d'alcaldia de Cultura, Quim Ayats, han destacat que l'adquisició és "un pas endavant" per consolidar els projectes "de divulgació de l'art i comunitaris" que duu a terme el Bòlit (que va establir-se en aquest local l'any 2017). "La cultura no es fa en abstracte, i disposar d'aquest equipament des d'on reforçar el treball comunitari era indispensable", ha dit la directora del Bòlit, Íngrid Guardiola.
El local de planta baixa que ocupa el Bòlit al Pou Rodó té 289,86 metres quadrats útils. Va ser pensat, dissenyat i creat l'any 2001 pensant, precisament, per destinar-se al treball en art contemporani. De fet, l'arquitecte Frederic Cabré el va dissenyar i distribuir perquè s'adaptés a les necessitats de la Fundació Espai. Creada l'any 1987, i centrada precisament en l'art contemporani, l'entitat es va instal·lar en aquest local a partir del 2000, però una dècada més tard va tancar les portes.
El Bòlit es va situar en aquest indret l'any 2017, recuperant un espai que havia quedat orfe al Barri Vell per a la comunitat artística i la ciutadania. Per donar a conèixer la història del local, el Bòlit ha respectat des de l'inici les marques d'identitat de la Fundació Espais que hi ha a la façana. A més, també va instal·lar una placa de reconeixement amb la cronologia històrica de l'equipament.
Ara, el local de planta baixa del Pou Rodó passa a incorporar-se al patrimoni municipal. L'Ajuntament de Girona l'ha comprat per 379.200 euros. La signatura de compravenda s'ha formalitzat aquest mateix matí.
L'adquisició del local respon a un dels compromisos en inversions adquirit per l'anterior govern (de JxCat i ERC). A més, com ha explicat Ayats, s'ha aprofitat que ara s'acabava el lloguer actual -de 2.300 euros mensuals- i que el local, precisament, estava en venda.
"Hi ha dos elements clau en aquesta compra; per una banda, perquè el Bòlit és un espai consolidat dins la cultura de Girona, i per l'altra, perquè econòmicament a mitjà termini l'adquisició suposarà un estalvi per a l'Ajuntament, si tenim en compte que el lloguer podria apujar-se", ha concretat Ayats.
"Un pas endavant"
L'alcalde de Girona ha destacat la tasca que fa el Bòlit "per promoure l'art contemporani i impulsar el treball en comunitat". Lluc Salellas ha subratllat que la compra del local és "un pas endavant per consolidar el projecte" i permet sumar un nou equipament municipal al Barri Vell, "on és indispensable que l'Ajuntament tingui pes en el seu dia a dia".
Per la seva banda, el tinent d'alcaldia ha dit que el Bòlit és "un pilar i una peça fonamental" dins "la pluralitat cultural" a Girona. "Després de sis anys de funcionament en aquest local, la vinculació del públic i la comunitat artística amb el Bòlit i aquest espai en concret no tan sols s'ha reforçat, sinó que ha esdevingut un referent de l'art contemporani a la ciutat, al territori i a Catalunya", ha afirmat Ayats.
Per últim, la directora del Bòlit, Íngrid Guardiola, ha recordat que "la cultura no es fa en abstracte, sinó des del territori". "Per tant, era indispensable disposar d'aquest equipament de barri i de ciutat", ha afegit. Guardiola també ha recordat que el Bòlit no tan sols és sala d'exposicions, sinó que impulsa "projectes de 360 graus" perquè també dona suport a la creació, a la divulgació, a l'educació i als projectes "des d'on reforçar vincles socials i comunitaris".
Característiques "idònies"
L'Ajuntament de Girona destaca que el local del Pou Rodó té "unes característiques idònies per acollir el centre d'art". Disposa d'un espai en forma de sales obertes que permet un recorregut expositiu ampli i, a més, hi ha aparadors a les tres façanes amb panells de gran format que actuen com a parets on penjar obres d'art.
També disposa d'una biblioteca amb prestatges per a llibres i revistes i cubicles construïts per a la inserció dels arxivadors propis d'un centre de documentació. La il·luminació del local també està pensada per exposar-hi obres i al fons hi ha una sala preparada per fer-hi projeccions.
Per últim, la gran porta corredora d'entrada i sortida de l'equipament permet connectar la plaça i el vestíbul com espai per a acollir el públic durant els dies de les inauguracions.