Catalunya viu el maig més fred dels últims 22 anys

En alguns punts de Ponent feia gairebé 30 anys que no hi havia hagut un maig tan fred

El mes de maig que s'acaba de tancar ha estat el més fred dels últims 22 anys, des de 1991. I en alguns punts de les comarques de Ponent feia gairebé 30 anys, des del 1984, que no hi havia hagut un maig tan fred, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. En canvi, en alguns sectors del litoral, el maig d'enguany ha estat semblant al del 2004, que també va ser fred, i fins i tot en algun punt del litoral de la demarcació de Tarragona tan sols cal remuntar-se fins al 2010 per trobar un maig més fred.

A més del fred, aquest mes passat ha estat molt plujós, després d'un abril amb precipitacions abundants a gran part de Catalunya tret del Pirineu occidental i el nord-est del país. Maig plujós, fred i amb neu al Pirineu i al Prepirineu. Tres variables que feia molts anys que no es produïen, dècades en alguns indrets de Catalunya, fins a 30 anys diverses comarques de Ponent.

Durant aquest mes passat, les baixes pressions acompanyades d'aire molt fred en alçada han provocat llargs episodis de precipitació a Catalunya, amb ruixats i tempestes irregulars que han afectat totes les comarques, com ara a molts sectors del Pirineu i del Prepirineu, així com en alguns punts del prelitoral i de la Catalunya Central.

Un maig que va seguir la tendència d'un mes d'abril molt plujós a gran part de Catalunya, a excepció del Pirineu Occidental i nord-est del país, on l'abril va ser normal. On les pluges van ser més abundants va ser al litoral sud, al Prelitoral, a la depressió Central, a l'Altiplà Central i a punts del Prepirineu i del Pirineu Oriental.

Durant aquest mes de maig s'han viscut grans nevades en plena primavera. A el Port de la Bonaigua aquest divendres es va registrar una important nevada que va obligar les màquines llevaneu a sortir per deixar la carretera C-28 transitable. La nevada es va registrar a les muntanyes a partir dels 1.700 metres. Neu que se suma a les quantitats que encara queden de l'hivern.

A la vessant de la Noguera Pallaresa queden 110 hectòmetres cúbics de neu a les muntanyes. L'any passat en aquestes dates quedaven uns 5 hectòmetres cúbics. A la vessant del Garona, hi queden 199 hectòmetres cúbics mentre l'any passant n'hi havia 68. A les estacions d'esquí de Baqueira Beret, Espot i Port Ainé també ha estat nevant i la imatge és més de ple hivern que de primavera. La temperatura al Port de la Bonaigua és de -2ºC , -1ºC a Boí Taüll o de 0ºC a l'estació de Port Ainé.

Les reserves de neu que han acumulat les muntanyes del Pirineu des de l'1 d'octubre fins al 26 de maig són: 782 hectòmetres cúbics a la conca de la Noguera Pallaresa (fins al pantà de Talarn), 451 hectòmetres cúbics a la conca del Garona (fins a la frontera francesa) i 289 a la de la Noguera Ribagorçana (fins al Pont de Suert).

Pel que fa a l'Alt Urgell acumulen una reserva de neu de 474 hectòmetres cúbics entre el Valira i el Segre (fins a la Seu d'Urgell). Les reserves que els queden són de 76. A la Ribagorçana queden 78 hectòmetres cúbics i l'any passat n'hi havia 19.