El ple de Girona ha rebutjat una proposta per mantenir l'ESO a l'institut Narcís Xifra amb el vot de qualitat de l'alcaldessa. El document, que ha motivat que el ple s'hagi fet de manera extraordinària, l'havien presentat Guanyem, el PSC i el regidor no adscrit.
Les dues forces han criticat que s'hagi decidit eliminar l'ESO de manera "unilateral" amb l'argument de "combatre la segregació" i han dit que crearà un "desgavell" al barri del Pont Major. El regidor d'Educació, Àdam Bertran, ha defensat l'aposta perquè el Xifra es converteixi en un centre integral d'FP, ha dit que s'acompanyarà les famílies i ha retret a Guanyem i socialistes que, precisament, l'oposició ho sabia des del novembre. Les famílies han protestat al ple amb pancartes.
Durant el debat, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha criticat que el barri del Pont Major "no és cap peça a sacrificar per un pacte polític" i ha criticat la decisió "unilateral" de suprimir la secundària al Xifra. Paneque ha subratllat que això suposarà que 45 famílies del barri visquin "una diàspora" cap a altres instituts -el Vives i el Rahola- i s'ha preguntat si ja s'han valorat "les afectacions" cap a aquests dos altres centres, "amb una densitat d'alumnes que ja és important".
La regidora de Guanyem Cristina Andreu ha criticat que la decisió de tancar les línies d'ESO s'ha pres "sense implicar la comunitat educativa" i ha rebutjat que s'hagi argumentat "fent bandera de la lluita contra la segregació". "El combat contra la segregació no passa per tancar un centre, sinó per injectar recursos i oferir formació de qualitat", ha assegurant, afegint que la supressió de l'ESO comportarà que hi hagi alumnes obligats "a agafar els trastets i engruixir aules ja saturades" (en referència al Vives i al Rahola).
La regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, que ja va anunciar que s'abstindria, ha qualificat el ple "de farsa i de mentida". Durant la seva intervenció, ha repartit contra uns i altres. A Guanyem i el PSC, els ha retret que sabessin que el Xifra perdria l'ESO "des de fa 114 dies" i que no hagin fet res fins ara, i al govern que "fa tan sols dues setmanes que se n'hagi informat les famílies". A més, també ha denunciat que algú filtrés el seu telèfon i que hi hagi famílies que l'han trucada per intentar que canviés el sentit del seu vot.
"Oportunitat única"
En nom de l'equip de govern (JxCat i ERC), el regidor d'Educació, Àdam Bertran, ha defensat que convertir l'institut del Pont Major en un centre de formació integrada és "una oportunitat única i extraordinària" que no volen deixar passar. "Un centre com el Xifre, amb més de 1.200 alumnes de formació professional, compleix moltes de les condicions per fer el tomb i ser un referent per a la demarcació", ha subratllat.
"Serà un centre viu, obert, que formarà en noves oportunitats; el volem a Girona i el tindrem al Pont Major", ha refermat. Bertran, que ha retret a Guanyem i al PSC que estiguessin al corrent del canvi des del novembre, també els ha acusat de "canviar constantment d'opinió" i "d'utilitzar les famílies" del centre. Per últim, el regidor d'Educació també ha assegurat que les famílies afectades pel tancament de l'ESO rebran acompanyament quan comenci la preinscripció.
Empat amb una abstenció
La proposta que instava l'Ajuntament a defensar la continuïtat de l'ESO al Xifra no ha prosperat. Guanyem, el PSC i el regidor no adscrit -que sumen tretze vots- hi han votat a favor. L'equip de govern, per la seva banda, que en suma tretze més, ho ha fet en contra. I la regidora de Cs s'ha abstingut.
Això ha suposat que es fes una segona volta i, com que l'empat s'ha repetit, el vot de qualitat de l'alcaldessa Marta Madrenas ha acabat decantant la balança.
Pancartes al ple
Abans del ple, a la plaça del Vi, diverses famílies del Xifra s'han concentrat amb pancartes reclamant la continuïtat dels estudis de secundària al centre. També ho han fet dins la sala de plens, durant la sessió extraordinària. Han desplegat una pancarta on es llegia 'Volem l'ESO al Pont Major' i han exhibit cartells amb els lemes 'Tancar és la solució fàcil però no la millor' i 'Volem una ESO digna'.
Després de la votació, el president de l'AMPA del Xifra, Roger Casero, ha dit que els sap "greu" que el consistori no hagi pres posició "en defensa del manteniment de l'ESO". "Aquest era el primer desig de les famílies del barri, perquè hi ha un sentiment de pèrdua d'etapes de l'educació al Pont Major", ha dit. Casero ha admès que "potser se'n podria haver parlat abans", més encara ara que els terminis corren, i ha reiterat que més enllà de la secundària, al barri "també hi ha una necessitat i una demanda de serveis socioeducatius que també s'han de poder atendre".