El contracte del servei de jardineria a parcs, jardins, arbrat, jocs infantils i espai per a gossos de l’Ajuntament de Girona està aturat al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic després que el Gremi de Jardineria de Catalunya hi hagi recorregut en contra, perquè considera que no té suficient dotació per a la cobertura de la mà d’obra. L'anunci de la licitació, que es va publicar l'1 d'agost, contempla una partida d'1.853.773,65 euros (IVA inclòs) per dos anys de feina.
El gremi de jardiners argumenta que l’Ajuntament va calcular el pressupost base de licitació d’acord amb el conveni del sector de la jardineria del 2018, en comptes de fer-ho conforme al conveni 2021-2024. A més, ha argumentat que l’Ajuntament de Girona tampoc no ha inclòs reserves sobre l’import total en els conceptes de control de qualitat, cost de seguretat i salut, consum de vehicles i costos indirectes.
Per tot això, el gremi ha demanat la suspensió del procediment de contractació com a mesura cautelar i el contracte es troba ara pendent que el Tribunal Català de Contractes del Sector públic decideixi si accepta la nul·litat del pressupost base de licitació i la mesura cautelar de suspensió.
La portaveu socialista, Sílvia Paneque, tem que a conseqüència d’aquest entrebanc el servei de jardineria pugui arribar a aturar-se i ha explicat que “els lots afectats són la jardineria de l’Eixample Sud i Palau, el sector sud, Montilivi, Domeny i Sant Pont, a més de l’arbrat urbà i viari i de les escoles i els jocs infantils i d’esbarjo per a gossos”.
Més enllà d’aquest fet puntual, Paneque considera que el problema amb la jardineria a Girona és que els serveis de brigades han estat dividits en diferents departaments, com ara els de mobilitat, sostenibilitat i urbanisme, en comptes de ser centralitzats. I, a més, “molts serveis han estat privatitzats, quan seria imprescindible tenir un únic servei de brigades municipals adscrit a un únic departament i amb capacitació per donar respostes periòdiques i adaptades a les circumstàncies canviants dels temps”.
“Es fan contractes externs amb unes condicions rígides que impedeixen que l’Ajuntament de Girona pugui tenir respostes flexibles i adequades a les circumstàncies. La neteja és sempre la mateixa, però les circumstàncies meteorològiques i de la realitat dels jardins i carrers són canviants. De vegades no cauen fulles dels arbres i, en d’altres ocasions, hi ha tempesta”, explica Paneque. “Els serveis municipals de brigades han de ser municipals i flexibles”, ha sentenciat la regidora socialista.
En el cas del contracte aturat al Tribunal de Contractes del Sector Públic, Paneque confia que els serveis tècnics de l’Ajuntament de Girona aconsegueixin fer prevaldre l’interès públic. “L’Ajuntament de Girona ha demanat aturar la mesura cautelar de suspensió del procediment de contractació. Espero que els advocats de l’Ajuntament tinguin èxit o aquest servei es retardaria en el temps molt més encara. Ara es troba en avaluació i a l’espera de la resposta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic”, ha explicat.
A la vegada, Paneque lamenta que Girona tingui tants expedients aturats. El cas de la jardineria, efectivament, se suma a les obres aturades de la Central del Molí, el passallís de l’Onyar, la reforma de la plaça Josep Pallach o la coneguda Casa Pastor i el fons Santos Torroella, entre d’altres. “És molt conegut que l’Ajuntament de Girona pateix problemes de gestió i execució pressupostària. Ho hem hagut de lamentar en moltes ocasions”, ha recordat la portaveu socialista.