Girona Acull ha fet una acció aquest diumenge al migdia, amb motiu del dia mundial de les persones refugiades, per reclamar la llibertat de moviments de migrants i refugiats.
A la plaça del Mercadal, han pintat un mural simulant una tanca amb concertines a la part de dalt i han llegit un manifest per denunciar la resposta dels estats als moviments migratoris: "Impedim per tots els mitjans que puguin arribar i, quan ho fan, seguim impedint de totes les maneres possibles que puguin trobar refugi". L'entitat exigeix la fi de les deportacions i l'anul·lació de les ordres d'expulsió i acusa les administracions de ser còmplices de milers de morts i desaparicions per intentar passar fronteres.
L'acció ha consistit en desplegar una lona on han pintat el mural: un reixat coronat amb un filat de filferro. Simultàniament, han llegit el manifest per reclamar llibertat de moviment per a les persones migrants i refugiades.
El manifest denuncia que 70 anys de l'aprovació de l'Estatut del Refugiat "seguim sense ser refugi": "No només això, sinó que seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats". L'entitat denuncia que, al llarg del 2020, només un 5% de les persones que van demanar protecció a l'estat espanyol la van rebre i, en paral·lel, les sol·licituds es van reduir fins a les 87.000 pel tancament de fronteres i les oficines on fer el tràmit arran de la pandèmia.
Girona Acull apunta que el tancament de fronteres i el controls militars ha abocat les persones migrades a buscar "camins més perillosos i mortífers" com el de Canàries: "Gairebé 1.900 persones mortes i milers més de desaparegudes. Persones sense nom que no tenen ni dret a ser vetllades".
L'entitat també critica l'estratègia "d'illes-gàbia" feta a Lesbos, Chios o Samos i que ara "s'ha volgut copiar" a les Illes Canàries. Subratllen que són "presons a cel obert" on es vulneren tots els drets de les persones migrades.
Per això, exigeixen "al govern més progressista de la història" que deixi d'excusar-se en la Unió Europea i "d'amagar-se darrera del discurs de l'extrema dreta" per fer "un cop de timó" assumint responsabilitats envers als drets humans. "Que posi la vida davant del capital i que siguem terra d'acollida", reclamen.
Amb motiu del dia internacional de les persones migrades, volen que es reconegui el dret de migrar, que en tanquin els CIE, que es garanteixi l'acollida digna, que es posi fi a les deportacions i que s'anul·lin les ordres d'expulsió. També fan una crida a la tolerància zero cap als discursos d'odi i discriminació.