Les zones disseminades de la Jonquera i el Pertús són més vulnerables en cas d'incendi

Les construccions de la Catalunya Nord són més resistents que les empordaneses

Les cases aïllades de la Jonquera (Alt Empordà) i el Pertús (Catalunya Nord) tenen una "alta vulnerabilitat" en cas d'incendi forestal.

Segons un estudi elaborat dins dins del programa transfronterer POCTEFA, les cases que es troben en la part alta són encara més vulnerables, perquè no tenen la vegetació en condicions de seguretat. Per això l'estudi demana més conscienciació de la població dels avantatges de la gestió forestal en la prevenció d'incendis. També recomana que ampliïn els metres de la franja, ja que 25 metres ho consideren insuficient.

Per altra banda, les cases aïllades situades en una part més baixa són les que més vegades han patit un incendi i mantenen la vegetació en millors condicions. De tota manera, moltes d'elles encara mantenen capçaleres d'arbrat adult en zones properes a les cases.

Amb tot, l'estudi també indica que les construccions del Pertús serien més resistents que les de la Jonquera en cas d'incendi forestal. A tot això, l'informe remarca que el nucli urbà de la Jonquera compta amb les franges de protecció suficients però hi ha punts que caldria revisar.

Uns d'ells són els aparcaments que hi ha a la zona comercial. Per una banda, hi ha la zona de l'outlet i també la zona d'aparcaments de camions com a zones on cal millorar la franja. El document remarca que els carrers no es poden incloure dins del perímetre de les franges i per això demana a l'Ajuntament que avanci uns metres en la definició de les franges.

En aquest sentit, les franges del Pertús estan ben estassades, però no es compleix amb el requisit de separació entre cada capçada. En alguns casos, com ara al costat del magatzem municipal, les branques estan a menys distància de la reglamentària de les construccions, fet que suposa un risc.

Per intentar difondre la importància de mantenir les franges de protecció, sobretot en les cases aïllades, l'estudi proposa llançar una aplicació per a mòbils que calculi la vulnerabilitat de cada casa. Els autors de l'informe recorden que ja hi ha un sistema similar al Canadà i això ajuda a la població a sensibilitzar-se de la importància de netejar la vegetació del bosc.

Aquest informe ha estat elaborat per diferents institucions i organismes de Catalunya, entre ells la Diputació de Girona. Per fer-lo s'han agafat treballs anteriors de les dues bandes dels Pirineus. L'estudi forma part del projecte europeu POCTEFA Cooperem. Es tracta d'un projecte conjunt per tal d'elaborar una política conjunta en prevenció i gestió de catàstrofes com ara els incendis forestals.