La Planeta de Girona reprèn l'activitat amb un espectacle a partir de vivències de víctimes d'abusos sexuals

Es podrà veure del 3 al 5 de juliol

Després d'estar tancada pràcticament quatre mesos, la Sala La Planeta de Girona torna a aixecar el teló amb l'estrena d'una de les obres que van quedar ajornades a causa de la crisi sanitària derivada de la covid-19. Es tracta d'un muntatge de producció pròpia que s'engloba dins el Cicle de Teatre Verbatim amb l'objectiu d'acostar tot un seguit de temes tabú als espectadors a través del teatre. Si fa dos anys es va fer amb 'No m'oblideu mai' per parlar del suïcidi, aquesta vegada s'ha volgut donar veu a les víctimes d'abús sexual infantil.

L'obra s'anomena 'Serà el nostre secret' i està dirigida per l'actriu i dramaturga Daniela Feixas, que ha volgut plasmar en format teatral les històries d'un seguit de testimonis reals que ho havien patit en primera persona. Els intèrprets que s'encarreguen de donar-los veu són els actors Marta Montiel i Elies Barberà que juntament amb Anna Tantull a l'escenografia i Èric Serrano al muntatge musical completen part de l'equip.

Per entrar de ple en el paper, els protagonistes van estar realitzant un treball previ que va començar fa un any i que els va permetre acostar-se a un total de divuit vivències diferents. "Teníem un excés de material, vam arribar a treure més text del que al final hem utilitzat" ha explicat Barberà, "hem intentat combinar casos de testimonis que ho han patit amb altres que en parlen des d'una distància". Una feina que va resultar molt complicada per a la direcció, ja que per cadascuna de les veus es podia "fer una sola obra" ha afegit Montiel.

Un dels principals reptes dels dos intèrprets, a més de sensibilitzar i visibilitzar la problemàtica, és transmetre tots aquells efectes col·laterals que deriven dels abusos com és el cas de l'estrès posttraumàtic - que pot aparèixer anys després - o les addicions. També el paper de la família com a "protectora del benestar" dels infants, un concepte que creuen que portarà els assistents a reflexionar profundament sobre el tema. "Quan surt a les notícies es diu uns segons i ja està, aquí no", ha subratllat Montiel, que afegeix que "al teatre no pots canviar de canal".

Les tres funcions programades es complementaran amb un col·loqui amb experts que es farà després de cada representació per aprofundir més en el tema. De fet, els actors han recordat que "una de cada cinc persones a Catalunya" ha patit algun tipus de violència sexual durant la seva infància, uns fets que poden tenir "conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a tota la seva vida". També han destacat que "quatre de cada cinc" són dones.

Mesures de seguretat

Arran de la crisi sanitària del coronavirus, la Sala La Planeta s'ha adaptat a la nova realitat instaurant tot un seguit de mesures de seguretat. Per exemple, han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic i caldrà portar mascareta a l'hora d'accedir al recinte. Una altra de les mesures passa per l'adaptació de les entrades i sortides a l'edifici perquè els espectadors no hagin de passar pels mateixos llocs i, així, evitar aglomeracions.

La part més complicada de solucionar ha estat la venda d'entrades, ja que molts dels compradors les havien adquirit abans del confinament i no les han pogut aprofitar fins ara. Molts dels espectacles estaven numerats, però la numeració de llavors no es correspon amb l'actual que compta amb noves distàncies de seguretat. Com que no s'han pogut repartir entrades i programes en paper, la direcció de la sala ha decidit posar una pissarra al final de la sala amb la qual assignaran els nous seients i recol·locaran els espectadors de la manera més semblant possible.