Un total de 700 nàiades han retornat avui a la bassa del Molí a Sant Esteve de Llémena (Garrotxa) un mes i mig més tard de ser rescatades d'urgència per tècnics del Consorci de l'Estany en coordinació amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i Agents Rurals.
El temporal Gloria va posar en risc la supervivència de la població d'aquesta espècie protegida de mol·lusc d'aigua dolça. Es tracta, a més, de la població més nombrosa d'aquest espècie a la conca del riu Llémena. Es regenera de forma natural i consta d'exemplars que van des dels 30 anys fins a un any o menys de vida.
L'avís dels propietaris de la finca i la ràpida resposta dels tècnics va ser clau per poder garantir la seva supervivència. Segons ha explicat en Josep, un dels propietaris de la bassa del Molí , el temporal Gloria va provocar una esllavissada a la part inicial del canal del riu Llémena per la caiguda d'arbres i el moviment de terres i, com a conseqüència, la bassa va deixar de rebre aigua del canal. "La bassa i la del molinot, que hi ha tot seguit, van quedar totes dues eixutes en poc temps", ha detallat, tot afegint que van decidir donar l'alarma perquè sabien que aquesta espècie no podia sobreviure sense l'aigua i preveien que trigarien setmanes a restablir-ho tot.
A finals de gener, una setmana més tard del temporal, tècnics del Consorci de l'Estany i Agents Rurals van extreure els exemplars de la bassa i els van traslladar al laboratori de cria de nàiades que el consorci té a Banyoles, on fins avui s'han alimentat i cuidat. I el resultat ha estat molt positiu. Segons ha detallat el director del consorci, Albert Tubert, "han respost molt bé" i hi ha hagut una mortalitat de tretze exemplars. Els 700 exemplars que han sobreviscut estan en bones condicions. "Aquesta bassa és un hàbitat ideal per a les nàiades", una espècie en risc que està a molts pocs indrets de Catalunya.
Concretament, en territori català hi ha cinc espècies diferents d'aquest mol·lusc que serveix d'indicador d'ecosistemes rics i en bones condicions.
El consorci ja coneixia l'existència d'aquesta població de nàiades a la Garrotxa perquè anteriorment ja havien agafat exemplars d'aquesta conca per a la cria dels mol·luscos durant el projecte Life Potamo Fauna. I ha agraït la col·laboració amb els propietaris de la finca per "cuidar" aquesta població i donar l'avís .
Per la seva banda, el director de Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, també ha reconegut la bona col·laboració entre administració i particulars i ha subratllat la resiliència d'aquesta espècie autòctona davant unes condicions adverses com el temporal Gloria.
Finalitzades les obres al canal
Des de la Generalitat s'ha assumit la reparació del canal amb un cost de més de 5.800 euros. Les obres han inclòs la retirada d'arbres caiguts a sobre del canal, vegetació i terres i la reparació de l'estructura. També es va entubar el tram del canal amb risc d'esllavissada per garantir a partir d'ara la circulació de l'aigua.
En paral·lel, els propietaris de la zona també han fet millores per al manteniment del canal del tram que està fora de la Xarxa Natura 2000, com ara un dragat, extracció de sediments i la col·locació d'impermeabilitzant en un tram del canal que tenia pèrdues. "Volem conservar-ho tots plegats", ha subratllat en Josep, que ha explicat que un cop a l'any es troben amb veïns de la zona per netejar i fer el manteniment del canal i les basses.