Dos gèneres, dos crims, una novel·la

Títol: Empezamos por el final
Autor: Chris Whitaker
Editorial: Salamandra
Pàgines: 432
ISBN: 9788418363788
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El darrer treball de l'autor de moda britànic de novel·la negra, Chris Whitaker, se situa en un petit poble de la costa oest nordamericana i presenta al lector dos crims separats per trenta anys però amb els mateixos implicats. "Empezamos por el final" té tocs de western i situa l'acció entorn una mare soltera (que va perdre la seva germana fruit d'una mort violenta), Star, amb els seus dos infants de 15 i 12 anys, Duchess i Robin.

Els acompanya Walker, amic de la mare i Sheriff del poble que, alhora, és amic de Vicent, responsable de la mort de la germana de Star quan aquesta era una nena. Trenta anys després surt de la presó i té lloc un nou crim, on Walker serà l'encarregat d'encapçalar la investigació. A partir d'aquí s'observa una barreja de gèneres literaris combinat amb una acció trepidant que converteix "Empezamos por el final" en tot un page turner.

Les aventures i desventures de Duchess i Robin t'encongeixen el cor i l'esperit. A mesura que la narració avança l'únic que desitges és que tinguin una mica de fortuna i els deixin de passar desgràcies. L'empatia que desperten (sobretot en Robin), i l'anhel per conèixer la identitat de l'assassí, et fan oblidar algunes petites mancances en la redacció per part de l'autor com ara l'excessiu ús d'estereotips. Queda palès que Whitaker no és americà i no és tasca fàcil per a un britànic narrar l'acció en un país forà en una època desconeguda.

Tanmateix Whitaker se'n surt prou bé a diferència d'autors com Javier Castillo que situa la seva acció constantment als EUA i es deixa en evidència permanentment. "Empezamos por el final" és una gran obra que malgrat en alguns passatges t'és necessari llegir una frase dues vegades per poder-la copsar del tot, aconsegueix el seu objectiu d'enganxar, entretenir i emocionar.