La transsexualitat: moda, pandèmia o necessitat?

Títol: Un daño irreversible
Autor: Abigail Shrier
Editorial: Deusto
Pàgines: 304
ISBN: 9788423432790
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Pots imaginar un món on una noia amb anorèxia es dirigeixi al terapeuta i aquest li digués "Perfecte, dius ser grassa malgrat peses 40 quilos, anem a veure com ho fem per perdre encara més pes". O bé que una jove de Kenya amb trets negroides vagi al seu torn al psicòleg i li confessi és que és blanca. "D'acord Fatu, anem a veure com et podem tornar encara més caucàsica". Tot plegat sembla una exageració, una caricatura, una broma de mal gust però és precisament la tècnica que empren avui en dia els professionals de la salut mental als Estats Units per tractar la disfòria de gènere.

Abigail Shrier publica a "Un daño irreversible" un assaig polèmic que ha lluitat contra la censura de diversos grups i associacions de transsexuals que l'han titllat de ser transfobic. En ell la periodista narra les centenars d'entrevistes que ha mantingut amb pares de noies amb disfòria, psicòlegs, investigadors i professors de centres educatius. Posa de relleu com en països com el Regne Unit el nombre de transexuals s'han incrementat un 4.000% (no es tracta de cap errata) i com les classes d'educació sexual a EUA amb les definicions sobre les diverses identitats sexuals ha generat situacions com en un grup de sis amigues tres es defineixin com a bisexuals, dues d'homosexuals i una de transsexual.

Shrier explica com moltes noies adolescents que no encaixen en el seu grup d'amigues i que mai abans havien manifestat una disfòria de gènere comencen a creure que la solució passa per canviar de sexe i convertir-se en nois. La periodista confirma la tendència on els terapeutes no discuteixen aquesta impressió i encoratgen els pares a dirigir-se a elles amb un pronom masculí i un nom de noi escollit per elles per, posteriorment, iniciar la transició mitjançant bloquejadors de la pubertat, testosterona i, el pas més important, operacions com mastectomies que ja no tenen volta enrere.

"Un daño irreversible" és una visió polèmica de la dificultat de molts pares que volen fer entendre a les seves filles que la solució als seus problemes no passa per canviar de sexe i explica, amb dolor, com moltes d'aquestes joves que avui en dia ja són nois, es penedeixen de la seva decisió i ja no poden tornar a revertir el seu sexe. És una lectura obligada per entendre com alguns parlen, avui en dia, de la "pandèmia de la transsexualitat" i els perills que aquesta "moda" comporta.

Un llibre prohibit

La publicació no està exempta de polèmica. L'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya ha iniciat la tramitació judicial pertinent per tal de censurar la seva venda al considerar que es tracta d'un atac contra les persones i el col·lectiu trans.

Des de l'entitat Girona Orgullosa i el consell municipal LGTBI de l'Ajuntament de Girona asseguren que la visió que ofereix l'assaig no és més que un pamflet sense cap base real, fet des del sectarisme religiós. Amb tot, consideren que la transsexualitat no és ni una moda, ni una pandèmia ni una necessitat, sinó que és un fet.

Amb tot, l'associació ofereix un seguit d'enllaços amb informació rellevant sobre aquesta temàtica que ajuda a esclarir alguns aspectes i contraposar les opinions que Shrier versa en el seu llibre.