'Retrec a Marta Felip la seva incapacitat pel diàleg i la negociació'

Pere Casellas Portaveu del PSC a Figueres

Marc Estarriola.- El portaveu del PSC a Figueres, Pere Casellas, parla obertament dels problemes que s'ha trobat dins l'Equip de Govern en la seva coalició amb CiU a l'Ajuntament. Es mostra sorprès per la decisió que ha pres l'alcaldessa i destaca el fet que necessita d'un pla alternatiu si vol tirar endavant amb els pressupostos. El socialista es mostra queixós davant els adjectius que li va dedicar Marta Felip el dissabte passat quan va assegurar que era "partidista" i practicava el "mercadeig". En aquest sentit, també ha criticat el funcionament intern del consistori que al seu entendre va anar de capa caiguda des del cessament de Francesc Cruanyes com a regidor de Comunicació.

-Com estàs?

Estic preocupat pel que ha passat i perquè tinc la sospita que l’alcaldessa no té un pla B. Em fa patir que ni tan sols portarà al ple l’aprovació del plec de condicions.

-Creus que ha actuat amb el cap calent?

Espero que l’alcaldessa tingui un pla alternatiu sinó és una irresponsabilitat fora de mare.

-Dissabte (Felip) es trobava molt tensa, nerviosa, neguitosa, incòmoda i semblava preocupada pel que deia.

Si no té el pla B és per estar-ho.

-La relació entre CiU i el PSC a Figueres sembla una història d’amor impossible. Aquest és el segon divorci que patiu.

Sí, i amb mi de mateix protagonista (riu). La realitat és que a les comarques gironines hem treballat molt amb el PDeCAT, governem a les principals ciutats. Des de l’executiva de Girona hem fet tot el possible per a preservar aquest acord i procurarem que al trencar-se un plat de la vaixella no es trenqui tota sencera. Tot i això estem preocupats, no ens agrada el que ha passat. Ha anat molt per lliure aquesta senyora (Felip).

-Què ha passat doncs? No hi havia comunicació entre vosaltres?

No, no, n’hi havia molta. De fet divendres passat a les quatre de la tarda encara vam tenir una reunió però allà mateix es podria dir que va acabar pràcticament el pacte d’estabilitat amb Oscar Vergés, per l’alcaldessa i perquè ja va anar tot de mal en pitjor fins el dissabte al matí que ens assabentem per la premsa del que ha passat.

-L’última vegada que va passar això mateix entre CiU i el PSC fou el 2010. A les posteriors eleccions municipals convergència va aconseguir majoria absoluta. Tems que pugui passar el mateix als propers comicis?

No, de cap manera. Ha canviat molt. Hi havia aleshores una figura emergent (Sant Vila) amb qui he tingut moltes divergències però és un gran polític i que va tenir una visió, amb un pla B (ERC) que li va anar molt bé. És incomparable l’habilitat política d’en Santi Vila i la intel·ligència emocional, la proximitat, la capacitat de fer respecte Marta Felip.

-Tot això que tenia Santi Vila li manca a Marta Felip?

Absolutament.

-Què és mercadeig? L’alcaldessa diu que els darrers mesos ho has fet en abundància.

El que he fet és negociar. El que no pot fer és que les necessitats que té la ciutat no s’incrementin en 250.000 euros al pressupost. Si no podem augmentar la partida de Benestar Social aleshores nosaltres no hi hem de fer res aquí. No és mercadeig, és una coalició on negociem com aguantem aquestes partides i quines baixem. Si això no es pot fer, no podem aprovar aquest pressupost i aleshores és quan s’ha de dirigir -i espero que deu haver fet- a postulats més neoliberals propis de Ciutadans i el Partit Popular.

-Tant costa fer un pressupost? La majoria d’ajuntaments el preparen abans d’acabar l’any.

Jo entenc que no, el que passa que s’ha volgut fer un pols al PSC i intentar que renunciem als nostres ideals de defensar les vessants de les polítiques socials i així reduir el 18% de pobresa, fer del barri de Sant Joan un lloc habitat per ells i els de fora i continuar preservant les polítiques d’ocupació els regidors d’Ocupació i Educació estan executant correctament. El que s'ha de baixar per aconseguir això és el “confeti”.

-Què és confeti?

Ho dic socarrament. Són les festes. No passarà res si per la Santa Creu en comptes de gastar 300.000 euros en gastem 250.000 o si els festivals en gastem 50.000 menys. Si agafem i mirem la despesa en activitats de Nadal veurem que es destinen 192.000 euros en 15 dies. Si la cavalcada de Reis no és tant llarga no passarà res. Altre cosa és que nosaltres prioritzàvem altres inversions que tenen a veure amb la reforma del carrer Avinyonet, càmeres de seguretat al barri de Sant Joan o la reforma de la casa de Dalí o el Museu del Joguet. He de dir que nosaltres no qüestionem la inversió al Museu del Circ sempre i quan es compleixin els anteriors acords.

-Et penedeixes de res?

De res, nosaltres som un partit seriós que teníem ganes d’entrar al govern. El nostre eslògan era “Governem junts” i considero que s’ha fet una gran feina a Esports, Cultura, a Guàrdia Urbana, Serveis Socials… el que arriba un moment que  hem de tenir tots clar que estem en una coalició i quan una part perd aquest punt de vista es fa molt difícil.

-Què t’hauria agradat fer que no has tingut temps?

El barri de Sant Joan i l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana que aprofito per exigir a l’equip de govern que continuí en la línia d’incrementar-la.

-Què li retreus a l’alcaldessa?

La seva incapacitat de diàleg i negociació.

-Tens ganes de seguir en política?

M’agrada molt però tot s’ha de mirar en perspectiva de temps. M’agradaria seguir, sí.

-Pel PSC?

Sí, això sí. En el meu cas és com el Barça.

-Com qualificaries la mecànica de funcionament del consistori? És una maquinària ben lubricada?

A l’Ajuntament es va funcionar molt bé fins a principis d’estiu. En el moment que l’alcaldessa cessa a Francesc Cruanyes i es situa a si mateixa com a responsable de Comunicació i a l’Olga Reixach, aquí les coses comencen a deixar de funcionar. S’entra en una dinàmica de constants topades i es fa difícil el dia a dia. El que més s’ha parlat és que Alcaldia faci el que vulguin però la resta de regidories necessitaven un nou coordinador pel que fa a la comunicació. Hauríem preferit que fos en Cruanyes però en el moment en que se’ns fa finalistes al premi de la Mosca Borda les coses estan fora de mare. Cadascú ha de fer les coses que s’ha de fer i ni l’alcaldessa és experta en comunicació ni tampoc la persona encarregada de la comunicació a l’Ajuntament (Reixach) ho és.

-I ara què?

Estarem a l’oposició mirant com l’alcaldessa posa en marxa el pla B, que suposo deu ser amb els partits de dretes perquè amb aquests plantejaments que fa veig molt difícil que cap partit de l’esquerra vulgui acceptar-los. Com en un equip de futbol, ens han posat a la banqueta, escoltarem i veurem que fa Felip. Si en tres mesos no hi ha una situació d’estabilitat estudiarem què fer.