Escapisme a la Devesa

Segons el diccionari la definició d'escapisme és " Actitud d'evasió dels problemes de la realitat a través de la fantasia, el somni, l'exotisme, etc". I aquesta sembla que ha estat l'actitud de l'Ajuntament de Girona quan ha promogut l'esdeveniment "Escape in the park".

Que després de tot l'enrenou aixecat per la presentació del Pla Especial de la Devesa als veïns, la resposta per part del consistori hagi estat organitzar un festival de música techno al bell mig del parc denota una actitud de d'escapisme i evasió de la realitat. Més si prenem com a referència la definició de l'esdeveniment que fan els promotors: "una experiència enfocada cap un entorn natural integrat en la urbanitat, equilibrant el progrés de l’home amb la natura, projectant el talent regional mitjançant obres eco-sostenibles realitzades per artistes locals i prenent la música d’avantguarda com a element integrador, tant en horari diürn com nocturn." 

Siguem clars, l'Ajuntament ha col·laborat en aquest esdeveniment perquè està abocat a una festivalitis aguda preocupant. Qualsevol proposta de festival que entri en gràcia a l'equip de govern serà benvinguda, hi abocarà diners i en defensarà les virtuts a capa i espasa. Però en aquest cas demostra una certa miopia política per part dels màxims responsables polítics de l'Ajuntament. Cal recordar que fa poques setmanes es va presentar el Pla Especial de la Devesa, i que algunes de les mesures que preveu han aixecat recels entre els veïns. Sobretot pel que fa a les activitats intensives (sic) que es volen traslladar al camp de Mart. Els veïns demanen una Devesa naturalitzada, neta, segura i capaç d'atreure els gironins a passejar-hi, fer-hi esport, o activitats culturals familiars. I què és el que es troben? Diversos DJ sonant a molts decibels de potència.

Certament un festival de música techno no sembla la resposta adequada. El més fàcil hagués estat anticipar les bones intencions vers el parc de la Devesa. Per exemple eliminant d'una vegada per totes els cotxes de dins el parc. O millorant-ne la il·luminació, o els accessos, o la neteja, o la seguretat... I en canvi s'organitza una activitat que porta més soroll, cotxes i brutícia a la Devesa (només cal que mireu les fotografies). Tot un contrasentit.

Fa unes setmanes vaig anar al Sonar per primera vegada. Ho vaig fer atret per l'actuació de Jean Michel Jarre, però vam aprofitar per escoltar altres propostes del panorama actual de l'electrònica. Entre ells hi havia Richie Hawtin. Casualment és el cap de cartell de "Escape in the park" . Us he de dir que em va agradar. Però la diferència és que el Sonar de Nit es fa a les noves naus de Fira de Barcelona a l'Hospitalet. Lluny de gairebé tot i en un recinte tancat i cobert. Estic segur que a Girona hi havia molts emplaçaments alternatius per encabir-hi les dos o tres mil persones que m'ha semblat que s'hi havien congregat. Quina necessitat hi havia de fer-ho a la Devesa? Sembla una actitud desafiant per part de l'equip de govern. Una actitud que no predisposa a l'acord sinó més aviat a la malfiança d'uns veïns respecte les intencions vers la Devesa.