Gran Nord

Escric això sense haver vist el segon capítol de Gran Nord, basant-me únicament en el pilot. Però poc d’això importa, perquè no em pararé a analitzar la qualitat de la sèrie, la interpretació o demés merdes supèrflues. El tema important és l’allau de crítiques que rep setmanalment. Un autèntic fenomen a Twitter. Tot i que ja sabem que acabar una frase dient “a Twitter”, la desposseeix de tot valor.

El que és digne d’estudi són els comentaris llegits al web de TV3. Gent que s’estira els cabells i fa una crida popular al linxament dels responsables de la sèrie. Després de veure només un capítol hi ha gent que s’atreveix a aventurar comentaris d’una magnitud apocalíptica. N’hi ha que es queixen que s’emprin diners públics per fer-la; d’altres diuen que amb aquesta sèrie s’està defecant sobre la tradició dels serials catalans. Crítiques hiperbòliques. De l’alçada d’un campanar. Tan dolenta és Gran Nord? No, evidentment. Però a la gent li encanta rajar. El submón web està infestat de fills de puta desitjosos d’ensorrar qualsevol proposta nova que surti a la llum. Autèntics cretins emparats en l’anonimat que esperen el seu tweet de glòria per carregar-se el programa de torn.

Fem un breu repàs de les crítiques més sucoses del web oficial de TV3:

Si us plau, retireu JA aquesta sèrie. En certs moments vaig sentir vergonya aliena, tant curtets ens veuen al públic català, els guionistes d'aquesta imfumable (sic) sèrie

He aguantat 5 minuts a tres punts diferents del capítol. Dolenta és poc. És infame.

La veritat es q era lamentable. No te cap interès

Molt contundent aquest últim comentari: no té cap interès. Cap. M’imagino un home molt saberut plantat davant de la tele, amb l’esperança creixent que una sèrie de ficció sobre óssos bruns alimenti el seu intel·lecte.

Vergonya és poca. Després de Lo Cartanyà i aquell fiasco de la sardà i la Forqué... pensava que ja havíem tocat sostre.

Per a aquest altre televident, Gran Nord és pitjor que Dues dones divines. Inquietant.

Adamés (sic) pel meu gust el guió és repetitiu, pesat i poc emotiu. Tot això és crítica constructiva, absoluta i evidentment

No us encanta quan algú rebenta alguna cosa i després diu que és una crítica constructiva? Adoro aquesta gent.

A l’altre cantó del mirall hi ha gent que perd els papers enaltint la sèrie. Són tweets dels propis guionistes, evidentment:

Genial, per fi una sèrie que val la pena, Felicitats als actors, director i guionistes !!!!

La sèrie m'ha encantat, m'ho he passat genial i m'he fet un fart de riure. Els diàlegs al consell de nord, son genials

és una de les millors series de tv3 després de polseres vermelles

és de lu millor que he vist en temps. Em sembla agosarat, valent i de genis

La paraula geni i derivats apareix repetides vegades, potser perquè tots els comentaris els ha fet la mateixa persona. Amb això no vull dir que a la gent no li hagi agradat Gran Nord. Simplement dir que el que és agosarat i valent és dir que una sèrie és genial només veient-ne el pilot. Deixem-la respirar una miqueta.

Voldria destacar també el comentari d’un tipus de persona que sempre ha d’existir, per garantir l’equilibri entre el bé i el mal:

De moment sembla una m... punxada en un pal, tot i així li deixarem una segona oportunitat havera (sic) que tal..

Però sens dubte el comentari més colpidor, el que toca més la fibra en aquests moments tensos que es viuen a peu de carrer és aquest:

han utilizado el portal de Taulat 236, gratis, sin pagar ni un duro, y ni dan las gracias a los vecinos

Pareu la rotativa, nois, que sembla que ara, després de rodar davant d’un edifici, s’ha de passar porta per porta a demanar perdó i a menjar-li la polla al president de l’escala.

Arribats aquest punt, si esteu esperant un paràgraf on em posi a cagar-me en Gran Nord, ho porteu clar. Tenint en compte que la meva opinió hauria d’importar-vos un cul, us diré que no em va desagradar, que l’Aina Clotet és un àngel i que en Roger Coma és el Kyle Maclachlan català. Sempre hi ha una excusa, que ha esdevingut fal·làcia: “els actors estan desaprofitats” – per descomptat, sempre ho estan. Però és difícil en una sèrie coral fotre’s a la pell de cada puto personatge i escriure mel per tots els actors. Crec que ja millorarà. No sé vosaltres, però jo m’estimo més això que “Con el culo al aire”. Una altra fal·làcia, ves per on.