La fi del comerç i les franquícies (?)

La regulació dels lloguers urbans després de la fi de la moratòria de 20 anys que establia la Llei Boyer (LAU 1994) i que va acabar el 31 de desembre de 2014, ha permès tres coses: l'enriquiment dels arrendadors, el tancament de botigues històriques i la seva posterior substitució per a franquícies de grans marques.

Aquesta plaga s'ha estès com una taca d'oli per les principals capitals catalanes començant per Barcelona i acabant a Figueres. És precisament aquesta ciutat on voldria parar especial atenció.

La capital de l'Alt Empordà té un únic nucli comercial pacificat al trànsit on s'hi concentren les principals marques comercials conegut com "El rovell de l'ou". Antigament hi havien les botigues de tota la vida però, amb la fi de la moratòria d'arrendaments urbans, aquestes han tancat progressivament. En el seu lloc han obert franquícies de marques nacionals i internacionals, les úniques que es poden permetre aquests preus... però sembla que ja no.

Dissabte passat va baixar la persiana de forma definitiva la cadena d'entrepans "Subway", ubicada a la plaça de l'Ajuntament. No portava ni un any oberta però al seu propietari no li ha estat possible fer front als més de 2.000 euros (+IVA) de lloguer mensual que representava. De la mateixa manera, podrien tancar altres franquícies pel mateix motiu (lloguer també superior als 2.000 euros (+IVA) mensuals).

No cal anar gaire més lluny i, on hi havia una històrica perfumeria davant del consistori i avui dia un altre negoci, els seus llogaters paguen 5.000 euros (+IVA) mensuals per fer ús de tot l'edifici. La fleca propera al museu Dalí, paga la no menys irrisòria quantitat de 4.500 euros (+IVA) mensuals que ja s'ha situat en la mitjana dels locals ubicats a la Rambla (sí, aquella que es va esfondrar el novembre de 2014 després d'unes pluges torrencials).

Altres marques com una del grup Inditex, que havien d'ubicar-se al carrer Jonquera, s'han fet enrere (al seu lloc hi anirà un altre marca de roba) i caldrà veure com van les vendes quan es compleixi un any de l'anul·lació del tractat de Schengen a França, essent els francòfons els principals clients a Figueres.

Mentrestant des de la Generalitat, o més concretament els consistoris, no s'ofereixen ajudes als comerciants ni tampoc s'intenta regular els preus dels lloguers que, any rere any, s'incrementen segons l'IPC.

El meu consell és que us assegureu una bona connexió a Internet ja que, a aquest pas, serà l'única forma de poder "anar de compres".

Fe de errades: Per error en aquest article s'afirmava que la franquícia BodyShop podria tancar les seves portes les properes setmanes. El seu propietari ha assegurat que la informació és "falsa" i que "en cap cas es tancarà l'establiment", garantint així la seva continuïtat.