Els 'antivacunes' i el seu perill

Les darreres 24 hores s'ha generat un debat arreu del país que enfronta a les persones partidàries de les vacunes i els contraris anomenats "antivacunes". Però qui són? Principalment ciutadans que defensen per davant de tot l'ús de medicina alternativa (homeopatia, quiropràctica i acupuntura) i consideren que els efectes secundaris de les vacunes són extremadament perillosos.

Malauradament aquests temors són infundats i fruit del desconeixement. Si bé és cert que encara existeixen alguns efectes secundaris en algunes vacunes aquests són molt pocs i de baixa intensitat i més si es compara amb la malaltia que intenten eradicar la qual sovint indueix a la mort.

El fenomen es va iniciar en països desenvolupats. A mesura que les malalties han desaparegut per la vacunació això ha provocat que la por a aquestes també desaparegui, generant un cert estat d'inconsciència. És aleshores quan alguns es focalitzen més en els efectes secundaris de la vacuna que en la dolença en sí. Avui però, alguns estats islàmics en desenvolupament també són víctimes dels antivacunes. Un dels principals exemples és Pakistan, on s'ha iniciat una guerra entre un grup de terroristes que maten a tots els cooperants que intenten salvar de la pòlio a milers de nens.

El cineasta Tom Roberts, molt involucrat en la defensa de les vacunes a Pakistan, he realitzat el documental "Every last child". Aquest se centra en el cas de cinc nens que són víctimes de la pòlio i les dificultats que tenen els seus pares per fer front a les llegendes urbanes sobre la vacuna com ara que genera impotència als nens i fa perdre la virginitat a les nenes. Amb tot, el principal perill són els talibans que maten a tots els cooperants que les distribueixen entre la població.

El film, que ha causat una gran commoció en diversos festivals nord-amercians, encara no té data d'estrena a les nostres terres.