Catalunya, estat de la UE

Aquest dijous 10 de maig, a la seu del Col·legi de Periodistes de Girona, presentarem, a les set de la tarda, en una roda de premsa oberta també a tothom que hi estigui interessat, la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que set persones a títol individual, en representació de set estats membres, hem impulsat amb l’objectiu que la Unió Europea garanteixi el manteniment de la ciutadania europea als ciutadans d’un nou estat nascut arran d’un procés de secessió d’un territori d’un estat que ja sigui membre de la UE.

Amb aquesta acció volem que es garanteixi d’una manera clara la sobirania dels ciutadans en els processos de secessió que pugui haver-hi a l’interior del territori dels estats de la Unió Europea i, alhora, que es respectin els principis, valors i objectius que la UE ha establert en els propis tractats.

En cas que s’accepti el registre (la Comissió Europea ho decidirà a partir del 31 de maig), la iniciativa no la impulsarem només els set ciutadans que ara l’hem subscrita, sinó que ho hauran de fer un milió de ciutadans europeus (mitjançant la seva signatura), els quals la faran arribar a la Comissió Europea perquè estableixi la legislació de l’acte de reconeixement de la successió, com a membre de la UE, d'un nou estat sorgit de la secessió democràtica d’un altre estat membre. En cap cas no es podrà demanar una modificació dels tractats de la Unió Europea, sinó generar nova legislació. Aquesta recollida de signatures es podrà fer per via telemàtica; és a dir, per Internet, sense que hi hagi l’obligatorietat de nomenar fedataris, ja que la Unió Europea ha apostat per aquests mitjans per aprofundir en la democràcia. Tot i això, el repte serà molt important i caldrà una gran mobilització ciutadana per fer possible que la UE es pronunciï sobre aquest tema, que, si tenim en compte declaracions de destacats dirigents del PP, és de total actualitat. En aquest sentit, hem pogut comprovar el canvi de discurs de l’espanyolisme en aquesta matèria. De dir que la independència era una opció “minoritària rebutjada per una majoria de la ciutadania catalana”, han passat a afirmar amb contundència que, si Catalunya proclamés la independència, passaria a ser un país “miserable” perquè Espanya vetaria la seva entrada a la Unió Europea, la qual cosa vol dir, sense cap mena de dubte, que la independència i l’estat propi són cada vegada més a prop, més a l’abast. Els espanyols ho saben i ja han començat a amenaçar i a fer servir el discurs de la por.

Pel que fa al milió de signatures, aquestes s’hauran de recollir en el període d’un any, i hauran de provenir de set estats de la Unió Europea, amb un nombre mínim per a cada un d'aquests estats, en funció de la seva població. Els membres que integren aquest comitè ciutadà, impulsor de la ICE, a més de l’Estat espanyol, són de Luxemburg, l’Estat francès, el Regne Unit, Finlàndia, Alemanya i els Països Baixos. La junta nacional de Reagrupament també forma part del comitè ciutadà. Si la ICE és admesa, i una vegada obtingut el milió de signatures i validades per cada estat, la Comissió començaria a estudiar-la i permetria al comitè ciutadà impulsor que la pogués presentar en audiència pública al Parlament Europeu. Finalment, en el termini màxim de tres mesos, la Comissió Europea hauria d’examinar i decidir si dóna audiència pública als organitzadors per presentar la iniciativa i, si la Comissió decideix que continuï endavant, es posaria en marxa el procediment legislatiu.

Com podeu comprovar, es tracta d’un procés llarg, complicat, difícil i que ens posa el llistó molt alt. Però, com s’ha demostrat al llarg de la història, als catalans, i als independentistes encara menys, no ens espanten els reptes. En qualsevol cas, i fins i tot en el pitjor dels escenaris: que la ICE no fos admesa a tràmit o que un cop recollides les signatures no prosperés la possibilitat de legislar-la, s'hauria frenat la voluntat explícita del Partit Popular de legislar en un sentit contrari.

Ja per acabar aquest article, l’únic que hi vull afegir és que, en cas que vulgueu més informació sobre aquesta Iniciativa Ciutadana Europea, vingueu aquest dijous al Col·legi de Periodistes de Girona.