Sant Narcís volem 'participar' a Girona

La setmana passada l'àrea de relacions ciutadanes de l'Ajuntament de Girona ens va convocar a totes les entitats i associacions del barri a una reunió per presentar-nos el 'Reglament regulador de les institucions de la participació i de la gestió de conflictes' (de fet, per tornar-nos a presentar el reglament, que ja funciona des de la legislatura anterior).

Aquest reglament, és un dels mecanismes que l'ajuntament posa  'al servei d'una millor implicació dels ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics'… 'la possibilitat de que la veu de la ciutadania estigui realment present'…'permetre una més gran identificació dels ciutadans amb l'ajuntament...' com exposa en el seu preàmbul.
 
Evidentment, la reunió cal emmarcar-la en la situació de pre-campanya permanent a què ens té abocats el nostre ajuntament cara les properes municipals. Però, tot i així, va ser una reunió molt aclaridora:
 
Fa uns quants anys, vuit associacions de veïns de Girona vam entrar una proposta al registre municipal per fer les modificacions necessàries que permetessin a qui ho desitgés participar als plens municipals.

Ara resulta que hauríem d'haver sol.licitat el 'Dret d'Iniciativa Política': 'proposar assumptes de competència municipal per incloure a l'ordre del dia del Ple de l'ajuntament'.

No sé si és més trist saber que hem estat donant-nos cops de cap a la  pared equivocada, que cap partit ens digués quina era la porta que havíem de trucar o adonar-nos que entrar una moció per registre de l'ajuntament sense la paraula clau "Dret d'Iniciativa Política' no és prou motiu  per a que cap partit del govern (ni de la oposició) faci cap intent per proposar de modificar el ROM (Registre Orgànic Municipal) i permetre la participació ciutadana als Plens.

Fa dos anys, amb l'inici de les obres del TAV, vint entitats de Girona vam presentar, via registre de la subdelegació del govern,  una exigència de més transparència informativa i respostes a uns informes tècnics que qüestionaven la seguretat de les obres al ministeri de Foment. Ens van contestar al cap d'un any amb una carta de tres folis (s'imaginen? Tots els dubtes i preguntes sobre  les obres  que s'han  de fer en quatre anys reduïdes  a tres folis?)

Però,  perquè  ningú no ens va informar que el procés més correcte hauria estat fer ús de l'assistència jurídica  que ens pot donar l'ajuntament per fer-nos costat davant de la reclamació a ADIF?
 
L'any passat, al barri de Sant Narcís vam recollir 2.719 signatures en contra de la imposició de zones blaves d'aparcament al barri. Ara ens expliquen que totes aquestes signatures podrien no servir  per a res perquè no vam fer servir el mecanisme correcte, el  "dret d'iniciativa normativa' o 'dret de resposta'. Només per aquest motiu, 2.719 persones no ens mereixem cap resposta per part de la regidora qüestionada?

Encara ara no ens  han contestat! I possiblement sigui perquè alhora de presentar-les via registre municipal i aconseguir molt seguiment mediàtic per part dels mitjans de comunicació gironins, cap partit present al consistori (ni del govern ni de la oposició) ens va saber o voler informar  del mecanisme que ens calia utilitzar.
 
Aquest estiu, amb la col·laboració de la CUP (Candidatura d'Unitat Popular) algunes  AAVV hem decidit recollir signatures per aconseguir que l'ajuntament convoqui una audiència pública i donar les explicacions que tots els ciutadans ens mereixem que ens donin: volem parlar de dates de finalització, de quan recuperarem  alguns carrers, espais  i places d'aparcament, compensacions i indemnitzacions per als veïns i comerços directament afectats... però sobretot volem saber si l'ajuntament ens donarà suport als ciutadans o continuarà defensant els interessos d'ADIF!

Aquest cop, un partit polític (l'únic! I sense representació al consistori!) ens ha ajudat a fer servir els mecanismes correctes: hem avisat de les intencions, hem donat la oportunitat a l'ajuntament d'esmenar la seva deixadesa, i finalment hem recollit les signatures seguint les indicacions del reglament municipal per sol.licitar el dret d'audiència pública.

I aquest cop sabem que ho hem fet bé! Pensem que ningú ens podrà fer callar, obviar, silenciar ni menystenir.
 
Potser les entitats no hem sabut quin són tots els mecanismes que l'ajuntament posa a la nostra disposició, potser no hem llegit tots els reglaments ni hem buscat totes les possibilitats de la participació ... segur! però cap polític (que està al servei dels ciutadans!) s'hauria d'aprofitar del no coneixement per la nostra part d'aquests drets. Fer-ho els fa doblement innobles al càrrec: per no explicar-nos-els prou, i per aprofitar el no coneixement d'aquests per no defensar-los!

Totes les  'campanyes' que acabo de recordar ja les coneixien, jo mateix n'he parlat moltes vegades i els mitjans de comunicació n'han fet ampli seguiment.

Per això les regidories a qui hem fet arribar les demandes i signatures poden no haver contestat, poden haver guardat (i fins perdut!)  el registre entrat,  però no poden dir que no ho sabien! Per molt que els ciutadans no hem utilitzat el mecanisme correcte, no poden amagar que sabien quines eren les intencions!

Per tant, ara que facin el que han de fer: que demanin disculpes per la desídia de tants anys, que facin tot el possible per promoure poder parlar i debatre els temes que hem anat posant al damunt de la taula,  i que decideixin, d'una vegada per totes i inequívocament,  al costat de qui volen estar quan es multipliquin  els problemes.
 
Només espero que l'equip de govern estigui a l'alçada!