Aturem-la, si us plau, aturem-la!!!

Dec ser dels pocs que quedem  a Girona que encara pensem que la tuneladora s’hauria de parar.
 
Ens volen fer creure que ara ja no es pot fer marxa enrere, que un procés iniciat ja no es pot aturar... realment necessitem un “Palma-arena” (gran monument a l’estupidesa política,  de gran factura i mínim ús) a Girona per entendre que és pitjor continuar endavant un mal projecte que aturar una mala inversió?.
 
Han decidit que ja només podem demanar que es faci amb tota mena de seguretat i, sobretot, amb les menors molèsties possibles (això és: si s’ha de fer , que ho facin ràpid)  que ja hem fet tard per discutir si cal o no passar pel centre...com si ens haguessin convidat quan era el moment a prendre cap decisió!! Acceptar aquesta situació és donar-los una pàtina moral i legal que ni es mereixen ni hi tenen dret! Va ser  la seva decisió, és la seva responsabilitat!!
 
La majoria no heu estat convençuts amb arguments, heu estat vençuts per la dinàmica dels fets consumats! I ja només per aquest detall ens hauria de fer vergonya que els qui ens ho han imposat continuïn decidint.
 
Que consti en acta que no comparteixo cap de les derrotes que ens volen imposar!! Cap dels que ara ens volen convèncer que només podem anar endavant ha assumit la responsabilitat de la decisió de fer passar aquesta tuneladora pel centre i del desastre que d’aquest pas n’esdevingui. Algú sap a qui ens hem de dirigir si hi ha cap problema, per senzill que sigui? L’ajuntament, la policia, Adif? ... i això ara, però... i quan siguin problemes greus? Ens creiem el risc zero? Ens podem fiar dels responsables de nyaps tant greus com els aparcaments de la Rutlla, la situació del cinema Modern, el cas Tarrús , el pavelló i el Pla d’ús de la Devesa, l’ascensor de la plaça del Lleó, el no asfaltatge de la carretera Barcelona, el Pla de Barris de santa Eugènia, el cas Hipercor, les façanes de l’Onyar..?
 
Continuaré dient no, perquè cada cop tinc més dubtes que hagi estat una bona decisió des del primer moment fins al darrer (sigui quin sigui!). Continuaré dient no, perquè cada cop hi ha més senyals que ens demostren que no s’ha pensat prou quin és el pas següent a cada pas previ.
 
Volen fer aquesta obra  tant si com no! Encara que el pressupost (ja d’inici molt més elevat que la proposta més tècnica i de sentit comú) es multipliqui! Amb els temps de crisi que corren, no és altament immoral parlar de reducció del dèficit amb tant de dispendi (per molt justificat en la seguretat que estigui). La volen fer tant si com no encara que no ens quedi clar què passarà amb el tren convencional i el pas elevat del viaducte. Em temo que un cop aconseguit el seu objectiu les següents fases poden patir tants retards i estires-i-arronses com a tantes ciutats i pobles prèviament.

Encara no hem sentit cap suport explícit als veïns que puguin tenir problemes amb els habitatges, als  comerços que perdin negoci , amb els barris que perden qualitat de vida i espais públics de relació, cap resposta als dubtes tècnics posats sobre la taula,  cap explicació del recurs extraordinari presentat per la Plataforma,  cap lideratge en la tramitació de indemnitzacions...
 
La setmana passada, els tècnics i membres de la Plataforma Ciutadana TAV Girona ens van tornar a repetir (als gironins que vam voler escoltar-los!) els seus dubtes tècnics de la necessitat, la seguretat i la viabilitat d’aquesta obra, aquest cop recolzats per estudis propis de la mateixa Adif i d'un recurs judicial . Sentir-los és un dret per a tothom, però hi ha qui no ho pensa i no els ajuda a fer-se sentir! I fins i tot s’atreveix a “contra-programar-los”!!! Els felicito i agraeixo la feina feta i la valentia de fer un pas endavant per defensar, tot sols, un be col.lectiu. (Estic segur que d'aquí a pocs anys molts gironins hauran de fer servir aquest recurs i  estudi per exigir que algú es faci carreg dels problemes que aniran sortint al cap dels anys!)

Trobo a faltar la opinió i implicació  de molts  personatges públics gironins! d'entitats i col.lectius que passen per ser l'elit cultural i social gironina! En gran part, si no hi ha un estat d’opinió (favorable o no a la transparència tant de les obres com del resultat , és per la falta d’aquests  referents que debatin, discuteixin o discrepin de la versió oficial tan poc creïble, sense arguments ni lideratge.

És sorprenent que dos anys després encara no s’hagi fet cap debat públic del present i futur d’aquesta gran transformació que pateix Girona... quan pensen fer-lo? Quan altre cop fem tard i ja estigui tot repartit?? És preocupant que dos anys després encara ningú s’exclami que no hi hagi un programa periòdic (promès per alcaldia) a la televisió local de seguiment de les obres, les afectacions i les conseqüències. Penso que arribarà un dia en que tots ens haurem de fer responsables dels nostres actes, i el silenci també serà una responsabilitat.
 
Quedi clar que expresso una opinió personal, l’entitat que tinc la sort de presidir (l’AV del barri de Sant Narcís) té com a prioritat exigir informació per a tots els socis i veïns del nostre barri  perquè siguin els propis ciutadans qui, informats i en llibertat, decideixin quina actitud tenir.  Dins de la nostra junta, i entre els nostres socis hi deu haver opinions per a tots els gustos, i això és bo!. Però també es bo que les posicions personals es coneguin (per això dono la meva) , com seria bo conèixer les d’alguns polítics que els ha tocat el trist paper de defensar una decisió que -estic segur- no comparteixen. En aquests casos, els ciutadans sabran valorar la coherència personal de servei  insubmisa als dogmes del partit.
 
Llàstima que la coherència personal sigui, a Girona, un be tant escàs com el sentit comú!!!