Lectura pel solstici d’hivern

 Arriba aquesta època i jo, mesell, recomano sempre la mateix lectura. Es tracta d’una lectura realment àgil, 60 pàgines que es devoren en tres quartets d’hora. Lévi-Strauss, no el dels pantalons, l’altre: l’antropòleg, va escriure l’any 1952  'El suplicio de Papá Noel' (editat pel Taller de Mario Muchnik) i ens ajudarà a entendre el solstici d’hivern d’una altra manera.

L’ésser humà és tribal, s’agrupa i es desenvolupa en grup. Tots ho sabem i malgrat això a vegades no entenem certes celebracions, o les atribuïm a un fet cultural concret o restringit a una zona i unes creences. A vegades fins i tot les atribuïm a la cultura de consum abusiu occidental. Aquest amè anàlisi de Lévi-Strauss ens fa comprendre que més enllà de les creences i de les cultures locals o supralocals o els ritmes de vida, existeixen en el què fer de la humanitat trets comuns. I és que com a tribals que som necessitem de certs ritus iniciàtics per afrontar la vida, ritus que han estat presents durant totes les diferents històries de la humanitat. Són ritus, per altra banda, al voltant dels quals construïm la nostra manera de sobreviure en societat, en comunitat.

Pel que fa a aquesta època en la que anem de bòlit per comprar regals, abusar del menjar i en una bogeria que a alguns els emociona i a d’altres els deprimeix existeix una explicació de per què fem el què fem. O sigui el fet de intercanviar regals no té res a veure en un afany consumista  –sí que el té el fet de que abusem comprant massa més del necessari –  sinó que te a veure amb un ritual en el que pares i mainada juguen el paper protagonista, el món dels adults i el món dels infants. Els primers transmeten als seus petits aquells valors, el bé i el mal, que cada cultura ha adoptat. L’intercanvi de regals, la màgia dels éssers transcendents: tions, reis, sants Nicolau, pares Noel, i d’altres, que descobrireu al llibre, de cultures tant diferents a tot el globus terraqüi... tots ells són instrument per a aquest ritual en el que es tracta de que els petits entrin al món dels adults amb la capacitat de reconèixer allò que es pot i allò que no és pot fer en la convivència de la seva tribu, la seva societat.  Descobrireu sorprenents maneres de fer, i l’important paper que juga la qüestió astronòmica de la llum, el dia s’escurça o s’allarga segons l’hemisferi. Totes aquestes qüestions s’expliquen des d’un punt de vista antropològic, científic, eminentment cultural, alhora que planer i comprensible.

És veritat, l’imperi eclesiàstic i el del consumisme ens van desproveint d’humanitat, per això és important tenir a l’abast lectures que ens ajudin a entendre millor les coses. I és important  tant per als detractors com pels defensors del nadal. Per ambdós Lévi-Strauss ajudarà a entendre que hi ha existeixen universals culturals comuns a la humanitat que, com és evident, es manifesten de diferents formes.

I és que la cultura és allò que distingeix l’ésser humà de la resta d’animals, i està basada en l’imaginari individual i col·lectiu. Per tant estudiar-la i difondre-la ens ajudarà a conèixer-nos millor, ser més crítics i més lliures. No us en esteu.