Un veí de Roses busca enriquir-se registrant el disseny industrial de l'estelada

José Antonio Blázquez ha tirat endavant amb els tràmits malgrat no tenir suport jurídic que ho sustenti

José Antonio Blázquez, veí de Roses, a l'Alt Empordà, és oficialment des del passat 30 de setembre el propietari del registre industrial de l'estelada, la bandera independentista catalana.

Blázquez explica que després de nou mesos de feina el que ha registrat és "el disseny industrial de l'estelada i tot allò que se li assembli en dues o tres dimensions", i recorda que a partir d'ara "tothom que utilitzi aquest disseny haurà de passar per caixa". Blázquez puntualitza que es mou per motius "estrictament econòmics" i que en cap moment s'ha platejat oposar-se a l'ús públic de la senyera. Per últim, assegura que diferents empreses i dos bufets d'advocats s'han posat en contacte amb ell per comprar-li el registre.

El nou propietari del disseny industrial de l'estelada ha estat aquest dimecres una de les persones més buscades a Roses, a l'Alt Empordà. Tot i que no ha posat cap problema a atendre els mitjans de comunicació, Blázquez ha demanat que el seu rostre no aparegui a les fotografies ni a les imatges de vídeo "per por a les represàlies". De fet, l'atenció als mitjans l'ha fet a Palau-savardera, a sis quilòmetres de Roses, on hi té el seu domicili.

Afirma que l'única cosa que ha fet "és aprofitar-se d'un buit legal" que va detectar i que en cap cas s'ha mogut per qüestions polítiques. Amb tot, lamenta que des que el passat 30 de setembre és va fer oficialment amb el registre de l'estelada ha rebut "amenaces telefòniques" i que per això ha optat per no mostrar-se públicament.

Blázquez explica que un cop va comprovar que el disseny de l'estelada no estava registrat a l'oficina de patents es va posar a treballar en veure-hi una oportunitat de negoci; un procés que li ha portat nou mesos de feina i que ara, assessorat per un grup d'advocats i especialistes en patents, espera poder explotar econòmicament.

Així, adverteix que a partir d'ara el disseny de la bandera independentista catalana "té propietari" i que qui comercialitzi productes amb el seu disseny "haurà de passar per caixa" com passa amb qualsevol altre que estigui registrat. En aquest punt, afegeix que en cap cas s'oposarà a que es continuï fent un ús públic de l'estelada, però que sí es reserva el dret d'actuar legalment contra les empreses que les distribueixen. El mateix passa amb els ajuntaments que exhibeixen la senyera "amb els que s'haurà d'arribar a un acord econòmic" per tal que ho continuïn fent.

A l'hora de comercialitzar el disseny de la senyera, Blázquez contempla dues possibilitats: o vendre el registre al millor postor, opció per la que es decanta, o gestionar-la ell mateix. En aquest sentit, afirma que en les darreres setmanes diverses empreses i dos bufets d'advocats s'han posat en contacte amb ell i que en un termini curt de temps prendrà la decisió que més li convingui.

Els advocats li treuen la raó

Tanmateix, segons apunta l'avocat Joaquim Bech de Careda en declaracions a El Gerió Digital, Blázquez no compta amb cap mena de suport jurídic per tirar endavant amb la seva estratègia, "el registre de la propietat industrial el que protegeix és a la persona que ha creat un determinat distintiu per evitar la utilització fraudulenta de tercers i en aquí ens trobem davant un suposat cas de picaresca perquè ell no és l'autor de la bandera o emblema", apunta el lletrat.

D'aquesta manera, tothom qui ho vulgui podrà seguir utilitzant l'estelada lliurement i no serà fins el moment que Blázquez denuncií un suposat infractor del registre que quedarà en evidència. "Serà aleshores quan haurà de demostrar en seu judicial que ell és l'autor de l'estelada i, al no poder-ho fer perquè estem parlant d'un disseny de més de 80 anys d'antiguitat, perdrà tota possibilitat d'enriquir-se", explica Bech de Careda.

Altres fonts judicials consultades per aquest diari afirmen que el disseny en qüestió ha de ser "nou i de caràcter singular", dos supòsits que no compleixen els dibuixos registrats. Amb tot, la senyera tampoc es pot registrar ni demanar rèdits econòmics a canvi del seu ús ja que es tracta d'una bandera oficial, en aquest cas, de la comunitat autònoma de Catalunya.

Recurs d'ERC

Segons apunta el web de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), a la resolució s'hi ha oposat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per partida doble al considerar que ha copiat el disseny del seu logotip (expedients 2346664 i 2445600 respectivament).

Els dissenys registrats: