La nova Clínica Girona obrirà l'estiu del 2019

L'equipament triplicarà la superfície actual i potenciarà la cirurgia ambulatòria

La nova Clínica Girona, que s'aixecarà a l'entrada sud de la ciutat, va cremant etapes. El projecte ja s'ha entregat aquest juny a l'Ajuntament i, un cop se'n rebi el permís d'obres, la intenció és començar els treballs abans no acabi el 2016. La construcció durarà 26 mesos. L'edifici es preveu tenir acabat a principis del 2019, amb l'objectiu de completar el trasllat l'estiu d'aquell any.

La clínica ocuparà la parcel·la situada als números 204-206 de la carretera Barcelona. El projecte, obra del despatx d'arquitectes PMMT, costarà uns 52 MEUR, que es pagaran amb recursos propis i crèdits bancaris.

El centre tindrà un màxim d'onze plantes (tres de subterrànies i vuit sobre rasant). A la part posterior, però, se'n rebaixaran dues. La clínica triplicarà la superfície de l'actual, situada al carrer Joan Maragall, i ocuparà més de 36.000 metres quadrats. Serà, com ha explicat el gerent, un edifici diàfan (les façanes aprofitaran la llum exterior i també hi haurà diversos patis interiors).

"Tindrà un disseny innovador i funcional; serà un edifici que cura i que renovarà i potenciarà aquesta entrada de la ciutat", ha subratllat el gerent. La nova Clínica Girona no incrementarà massa els llits d'hospitalització (dels 100 actuals passarà als 116, repartits en 108 habitacions). Allò que sí que es farà, però, serà "potenciar la cirurgia ambulatòria amb les darreres tecnologies", ha precisat el gerent.

Per això, el centre ampliarà considerablement l'àrea quirúrgica. Actualment, als seus vuit quiròfans s'hi fan tant operacions com parts i endoscòpies. Al nou centre, això se subdividirà i el número d'espais pràcticament es doblarà, passant a tenir-ne catorze. Hi haurà vuit quiròfans (tres d'ells, amb revestiment de plom per a operacions amb raigs X), tres sales de parts i tres més d'endoscòpies.

20 boxes per a hospital de dia

En paral·lel, també s'impulsarà l'àrea d'hospital de dia, oncològic i de medicina del dolor. Aquí hi haurà 20 boxes individuals i una sala de cirurgia menor ambulatòria. "La medicina evoluciona i, ara, cada cop més, els pacients fan menys estades a les habitacions", ha precisat Espígol.

"És a dir, que ingressen al matí i tornen al vespre cap a casa; per això, potenciarem la cirurgia ambulatòria, aquelles operacions que es fan de manera més ràpida i àgil i que són menys agressives per als pacients", ha subratllat. Dins aquest grup s'hi inclouen, per exemple, artroscòpies, hèrnies, traumatologia o cataractes.

Únic centre a la demarcació

El llistat de serveis que oferirà la nova Clínica Girona és extens. Tindrà una UCI amb vuit boxes, una àrea d'urgències amb deu, una altra d'ambulatòria amb 46 consultoris, oftalmologia, fisioteràpia, una sala d'angiografies, catorze més de diagnòstic per la imatge (entre radiografies, TAC, ecografies, densitometries...), hemodiàlisis, anatomia patològica, una unitat de reproducció humana i diagnòstic genètic, laboratori, banc de sang i farmàcia.

El gerent ha destacat que la nova Clínica Girona continuarà essent l'únic centre a comarques gironines que tingui un servei de ressonància magnètica vertical (l'actual fa quatre anys que en disposa). A més, l'equipament també disposarà d'un nou servei, el PET-TAC, que és una de les proves més efectives a l'hora de detectar tumors i metàstasis. Actualment, els pacients als qui se li ha de fer cal que es desplacin a Barcelona.

A més de totes les àrees de diagnòstic, quirúrgiques i d'hospitalització, el centre disposarà d'altres serveis. Tindrà 180 places d'aparcament als soterranis, sala d'actes (amb capacitat per a 100 persones), bar-cafeteria i despatxos per al personal, entre d'altres.

L'edifici vell, en venda

El trasllat suposarà que la Clínica Girona deixi el centre de la ciutat (al carrer Joan Maragall) on hi porta des de la seva fundació, al 1934. Carles Espígol ha precisat que part de l'edifici se cedirà a l'Ajuntament per a l'ampliació del Col·legi Verd, i que la resta d'espais es vendran (es poden destinar a usos comercials o residencials).

Operacions derivades

El gerent de Clínica Girona ha sortit al pas de l'anunci fet pel Departament de Salut, que vol reduir el número de pacients que s'envien a operar al centre procedents de la sanitat pública. Carles Espígol assegura que la Clínica Girona porta dècades prestant el servei i que volen continuar fent-lo.

El contracte que Clínica Girona té rubricat amb el CatSalut per a les derivacions expira el 2022, tot i que es va actualitzant any rere any. Espígol lamenta que, per part de Salut, fins ara ningú els hagi dit "res" de la intenció de reduir el número de pacients que els envien dels hospitals Trueta de Girona, Santa Caterina de Salt (Gironès) i Comarcal de la Selva (aquest darrer, a Blanes).

"Nosaltres tractem a tothom per igual, vinguin de privada o de pública; aquí els malalts reben un bon servei i som eficients", subratlla el gerent. El gerent de la Clínica Girona defensa que la seva voluntat és la de continuar "essent útils" i permetre que el sistema públic "aprofiti els recursos" de la privada.

Assegura, a més, que la majoria de les derivacions estan lligades a llargues llistes d'espera (cosa que permet reduir-les) i que al Departament li surt més barat operar a la Clínica Girona "que a la resta d'hospitals de la demarcació". "Nosaltres tenim un preu pactat per alta hospitalària que és de 1.500 euros, sigui quina sigui l'operació: cataractes, artroscòpies o pròtesis de genoll, per exemple", precisa. "I aquesta tarifa és la més baixa de les comarques gironines", hi afegeix Espígol.

20% de les operacions i 95% de diàlisis

Actualment, les derivacions de pacients per part de la pública suposen un 20% de les operacions quirúrgiques que es fan anualment a la Clínica Girona (en xifres absolutes, unes 1.600). La situació, però, canvia quan es parla del servei de diàlisi. Aquí, el percentatge s'enfila fins al 95%. "És un tractament que pràcticament està cobert només per la pública; les mútues d'assistència sanitària no el cobreixen", precisa Espígol.

"Nosaltres volem continuar treballant com treballem, donar servei, ser útils a la societat i que s'aprofitin tots els recursos que tenim disponibles; i potser així, parlarem menys de llistes d'espera i atendrem millor la gent", ha afirmat el gerent de la clínica. Espígol, a més, tampoc ha amagat que si es redueixen derivacions, això pot haver de comportar acomiadaments de personal a la Clínica Girona.

"Els motius per continuar donant el servei són clars", ha dit Carles Espígol. "Primer, perquè ens devem als malalts i volem fer-ho; segon, perquè els hi donem un bon servei; tercer, perquè som eficients per a la conselleria, per la qualitat que donem i el preu que ens paguen; i quart, perquè si no ho fem així, això repercutiria en molts llocs de treball de la Clínica Girona", ha conclòs.