La contaminació per diòxid de nitrogen a Girona s'ha reduït en un 50,7% des de l'inici del confinament

La reducció del pas de vehicles ha millorat la qualitat de l'aire a la ciutat

Avui fa una setmana s'aplicava el primer dia de confinament decretat per part del govern central després d'anunciar-se l'estat d'alarma i que només permet sortir al carrer en situacions concretes.

Aquest fet ha provocat una reducció de vehicles que circulen per la ciutat i, de retruc, se n'ha vist beneficiat el medi ambient. Segons dades recollides pel mesurador de contaminants ubicat a l'Escola Municipal de Música de Girona -situada al carrer de Barcelona- que ha tingut accés aquest diari, la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) s'ha reduït en un 50,7% de mitjana en els darrers set dies.

La major concentració de No2 d'aquests dies s'ha registrat de dilluns a divendres, donada la situació que encara es permet als ciutadans fer desplaçaments en vehicle per motius laborals i que també poden circular lliurement els transportistes de mercaderies.

Un exemple de la reducció de vehicles al territori català es pot veure reflectit en les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit (SCT). Dijous a l’Àrea Metropolitana de Barcelona d'entrada més sortida van circular 142.804 vehicles, mentre que una setmana enrere eren 317.613, dada que suposava un descens del trànsit del 55%.

Les sortides durant el cap de setmana també s'han reduït notablement. Segons dades del SCT recollides ahir, el pas de vehicles al Túnel del Cadí s'ha reduït en un 97,5% en direcció Barcelona i un 90,5% direcció Puigcerdà, mentre que el peatge de la C-32 a Vilassar de Mar ha caigut un 90% en direcció Girona i un 84% en direcció Barcelona.

Diòxid de nitrogen

El diòxid de nitrogen és un gas més dens que l'aire de color marró-vermellós d'olor acre. Es pren com a referència per a mesurar els nivells de contaminació entre les moltes substàncies que emeten els vehicles de motor, com el diòxid i monòxid de carboni, els òxids de sofre o partícules en suspensió. Altres fonts d'aquests contaminants en son les fàbriques o bé les calefaccions de les llars.

Al seu torn, el diòxid de nitrogen intervé en diverses reaccions químiques que produeixen altres molècules nocives com l'ozó troposfèric, àcid nítric o peroxiacetil-nitrat (PAN). És a dir, és un contaminant en sí mateix i un precursor d'altres.

Afectacions a la salut

L'exposició continuada a espais oberts que contenen nivells de diòxid de nitrogen com els registrats a les nostres ciutats afecta les vies respiratòries i pot agreujar malalties cardiovasculars.

Els símptomes dels nens amb bronquitis o asma s'agreugen. En general, s'ha observat en els infants un menor desenvolupament de la capacitat pulmonar.

L'Agència Europea de Medi Ambient eleva a el nombre anual de morts prematures per contaminació de l'aire a 450.000 a la Unió Europea i 27.000 a Espanya. L'OMS estima que el 2012 es van produir 3,7 milions de morts a causa de fonts urbanes i rurals a tot el món.