L'Estat dona un pas més per duplicar l'N-II als trams de l'Alt Empordà

De la Serna critica la Generalitat per voler excloure la Vall de Bianya del traçat de la variant d'Olot

L'Estat ha donat llum verda a la declaració d'impacte ambiental per duplicar la carretera N-II als trams de l'Alt Empordà. Segons ha respost el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a preguntes de la diputada d'ERC, Teresa Jordà, és un "pas cap endavant molt important" per millorar la via. La declaració data del 26 de juny i engloba el recorregut que s'estén des d'Orriols fins a la Jonquera. Les previsions de Foment també inclouen construir dues variants: una a Bàscara i una altra a Pont de Molins per evitar que els vehicles continuïn creuant per dins el nucli urbà. Jordà també li ha retret al ministre la poca inversió a l'N-260 que ha convertit la carretera en una "ratera" on els seus usuaris s'hi "juguen la vida a la ruleta russa".
 
De la Serna ha criticat la Generalitat per reclamar excloure la Vall de Bianya del traçat de la variant d'Olot quan el ministeri ja tenia la declaració d'impacte ambiental i assegura que han "invalidat els esforços" de Foment.
 
El ministre també ha defensat les inversions previstes a la carretera N-II. En aquest sentit, ha recordat que aquest juny han entrat en servei els nous enllaços de Tordera i ha anunciat que licitaran "pròximament" el projecte per condicionar la carretera entre Maçanet de la Selva i Tordera (un tram on l'N-II no es desdoblarà i per al qual els Pressupostos Generals de l'Estat preveien una partida de 6,2 MEUR).

Això en relació a les obres pendents al sud. Al nord, sobretot a l'Alt Empordà, el ministre ha recordat que continuen treballant en la redacció de tots els projectes per duplicar la carretera entre Orriols i la Jonquera. Unes obres que inclouen la construcció de les variants de Bàscara i de Pont de Molins. "El 26 de juny vam aconseguir la declaració d'impacte ambiental favorable, és un pas endavant molt important", ha afirmat De la Serna.

El ministre ha fet referència els projectes a l'N-II en resposta a les preguntes que li ha fet diputada d'ERC Teresa Jordà sobre les inversions previstes per millorar la carreta N-260, una de les "més perilloses" de l'Estat.

Jordà li ha recordat que l'N-260 té cinc dels trams més perillosos de la xarxa viària espanyola. En concret, el tram amb més sinistralitat és el que va de Ripoll a Puigcerdà. "Més del 70% dels accidents a la comarca del Ripollès passen en aquesta carretera", ha dit lamentat la diputat.

Davant d'això, De la Serna ha assegurat que "s'acaben de licitar 6 milions d'euros per a conservació i manteniment d'aquests sectors" i que ara mateix s'hi estan fent actuacions de seguretat. A més llarg termini, ha recordat que treballen per millorar el pas per la collada de Toses i suprimir la travessia de Ribes de Freser. L'objectiu és doble segons De la Serna: reduir la durada del viatge i ampliar la calçada.

El ministre també espera que el desdoblament de l'autovia A-26 entre Llançà i Olot serveixi per descongestionar l'N-260.

Retrets per la variant d'Olot

De la Serna ha retret a la Generalitat que hagi fet un canvi de plans en un tram de la variant d'Olot, provocant així un alentiment en el projecte. El ministre ha detallat que "tenint com teníem la declaració d'impacte ambiental favorable, la Generalitat hi va declarar una zona LIC [Lugar de Interés comuntario]" i això va "invalidar els esforços" fets pel ministeri.

El responsable de Foment fa esment al projecte que van presentar el 2014 i que contemplava el tram que els pertoca de la variant d'Olot com una peça més d'un desdoblament de la carretera actual al pas per la Vall de Bianya. Un projecte rebutjat pel territori i la Generalitat perquè el consideraven molt agressiu amb l'entorn alhora que posaven en dubte el nombre de vehicles que se'n podrien beneficiar.

Com a contraproposta, van presentar la coneguda com a "alternativa zero", que evita desdoblar aquesta carretera i fa servir com a via ràpida de pas els túnels de Bracons i la C-17 per arribar fins al Ripollès.