El PSC de Girona proposa serenos per fer rondes de nit als barris de la ciutat

Els socialistes ho demanaran dilluns en una moció

El grup del PSC a l’Ajuntament de Girona ha presentat una moció al proper ple, previst pel dilluns 9 de setembre, per demanar al govern municipal  la creació d’un cos de serenos. Segons explica la moció, la proposta socialista  a l’hora de demanar la recuperació d’aquesta figura és la de “de tenir un agent de l’administració municipal  treballant a les nits al servei dels barris i de la gent i per potenciar la transmissió d’informació de manera directa a la Policia Municipal”.

En concret, la moció reclama que s’inciciïnt els tràmits que siguin necessaris per a la creació d’aquest cos de vigilants nocturns de barri o serenos; que es garanteixi que aquest cos tindrà la dotació de personal suficient com per donar servei a tots els barris; i que es presenti un pla durant el proper mes d’octubre per tal que es puguin fer contractacions abans de finals d’any i completar el procés de creació del cos abans de finals del 2020.

En la moció, els socialistes gironins expliquen que ja hi ha varies ciutats que han recuperat la figura del sereno. Segons el PSC, aquest nou servei s’hauria de regular mitjançant una ordenança i els treballadors que en formessin part haurien de ser funcionaris municipals que prestessin el servei de manera directa. La proposta socialista posa l’accent en la col·laboració del sereno amb la policia municipal, ja que gràcies a ell  “la policia local pot disposar d’una línia d’informació directa a les hores d’absència de llum i de gent al carrer”.
Els socialistes també destaquen que en un context de preocupació ciutadana per l’increment dels fets delictius, aquesta figura nocturna amb la qual hi hauria al barri una relació de proximitat seria, sens dubte, “molt ben acollida pels ciutadans”. Els serenos portarien un telèfon mòbil amb el qual podrien avisar a la policia municipal i també rebre trucades de  peticions o advertiments dels veïns.

A la vegada, el grup  socialista adverteix, però, que els serenos “no haurien d’intervenir ni poden fer-ho en situacions relacionades directament amb possibles activitats delictives, com robatoris ni tampoc ho poden fer en situacions d’emergència, com ara un incendi”.

Entre les funcions d’aquest nou cos hi hauria el trasllat immediat de qualsevol incidència de seguretat als cossos policials, així com als serveis sanitaris en cas d’accident. Els serenos també estarien encarregats de la vigilància de l’espai públic: comprovar l’estat del mobiliari urbà, els contenidors, el funcionament correcte de l’enllumenat públic, els locals comercials o el control dels vehicles estacionats –per observar, per exemple, si tenen les finestres tancades i comprovar que no s’ha produït cap robatori o acte vandàlic-. També seria feina seva prestar atenció a persones que puguin necessitar ajut per discapacitat, que tinguin un problema o que puguin trobar-se perdudes o desorientades.
La moció també destaca que la creació del cos de serenos també seria una oportunitat per generar llocs de feina.