La republicana Teresa Jordà, diputada per un diferencial de més de 100 vots amb el PSC

El PSC encara podria impugnar el resultat tot i que admet que és molt difícil recuperar el diputat · Iolanda Pineda, al Senat

  • Iolanda Pineda anirà al Senat (arxiu)
    Iolanda Pineda anirà al Senat (arxiu)
  • Recompte de vots a la seu de la Junta Electoral Provincial de Girona © ACN
    Recompte de vots a la seu de la Junta Electoral Provincial de Girona © ACN
  • Teresa Jordà aconsegueix l'escó (arxiu)
    Teresa Jordà aconsegueix l'escó (arxiu)

Pocs minuts després de les 12 del migdia el president de la Junta Electoral Provincial de Girona, Fernando Lacaba, ha fet públics els resultats de l'escrutini del vot exterior, el dels electors que viuen a l'estranger i estan inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). El resultat final ha confirmat que el sisè diputat de les comarques gironines és Teresa Jordà, la cap de llista de la coalició independentista ERC-RCat-Catalunya Sí.

El PSC ha aconseguit retallar distància amb els independentistes, però no suficient perquè Iolanda Pineda, la número 2 de la candidatura, pugui anar a Madrid com a diputada per Girona. Amb el 100% del vot emès a totes les meses de la demarcació de Girona escrutat, la coalició tenia el diputat amb 167 vots per sobre del PSC. Sumant-hi el vot exterior que s'ha escrutat aquest dimecres, la distància final ha estat de 153.

L'escrutini del vot exterior ha començat a les 8 del matí a l'Audiència de Girona, seu de la Junta Electoral, i ha durat prop de 4 hores. En total, han votat 704 gironins que viuen a l'estranger i el partit que ha rebut més vots ha estat, precisament, el PSC amb 200 vots mentre que ERC-RCat-Catalunya Sí ha rebut 75 vots. CiU ha sumat 182 vots més, el PP 125 i ICV-EUiA 67.

Iolanda Pineda, al Senat

El PSC disposa de temps fins divendres vinent per presentar els dos noms que se sotmetran a la votació del proper Ple del Parlament per tal de ser designats senadors en representació de la Cambra catalana. Però l'única incògnita que els impedia fer una proposta en ferm ja s'ha aclarit. Els socialistes de Girona es quedaran finalment amb un sol diputat al Congrés i Iolanda Pineda no podrà ser diputada. Això fa que la proposta del PSC pels senadors de designació parlamentària estigui ja clara. José Montilla i Iolanda Pineda seran els escollits.

L'exalcaldessa de Salt ha explicat que dilluns passat el mateix José Montilla li va oferir la possibilitat "d'acompanyar-lo" al Senat si el resultat definitiu de les eleccions a la circumscripció de Girona no li permetia ser diputada. "Jo vaig acceptar i estic molt contenta de que hagin pensat en mi. M'hagués agradat més ser diputada però he d'aprofitar l'ocasió", ha explicat Pineda, qui també ha detallat que ara per ara "el meu principal objectiu és recuperar l'alcaldia de Salt, però tenir una posició al Senat em dóna una oportunitat que no puc deixar passar".

D'aquesta manera, sembla que queda ja totalment clar que, malgrat les veus crítiques, Montilla serà qui ocupi un dels dos llocs de senador, i l'altre serà per Pineda. Aquesta estratègia deixa fora l'exministre Celestino Corbacho, que també s'havia postulat abans de les eleccions per ocupar aquest seient a la Cambra Alta. Amb tot, el lloc que hauria d'haver ocupat no seria el que finalment serà per Pineda, sinó el que s'ha quedat Montilla, donat que havien de ser un home i una dona els que s'enviessin al Senat.

  • El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, assegura que la diferència amb el PSC és prou àmplia © ACN
  • La representant del PSC a la Junta Electoral, Maria Àngels Cabarrocas, admet que és 'difícil' fer decantar la balança a favor del PSC © ACN