Victòria de CiU a Girona i duel entre PSC i ERC per la disputa d'un diputat

El PP recupera l'escó que va obtenir el 2000 amb la majoria absoluta de José Maria Aznar

  • Teresa Jordà fent una valoració dels resutalts © ACN
    Teresa Jordà fent una valoració dels resutalts © ACN
  • Els resultats d'ahir podrien significar la fi del 'nadalisme' a Girona © ACN
    Els resultats d'ahir podrien significar la fi del 'nadalisme' a Girona © ACN
  • Enric Millo visiblement alegre per obtenir l'escó © ACN
    Enric Millo visiblement alegre per obtenir l'escó © ACN
  • Montserrat Surroca, Jordi Xuclà i Carles Pàramo celebrant la victòria © ACN
    Montserrat Surroca, Jordi Xuclà i Carles Pàramo celebrant la victòria © ACN
CiU ha seguit els resultats de la nit electoral des de l'Hotel Carlemany on desenes de persones s'han acostat a fer costat a la candidatura. Fins que no s'ha confirmat que el tercer diputat estava assegurat, cap membre de la candidatura ha baixat a la sala on se seguia la nit electoral. Jordi Xuclà, Montserrat Roca i Carles Pàramo seran els tres representants gironins de CiU al Congrés dels Diputats. La nova incorporació, la de l'alcalde de Roses, Carles Pàramo, fa que CiU recuperi els tres diputats, un resultat que no tenien des de les eleccions de 1996.

El cap de llista, Jordi Xuclà, ha estat rebut entre aplaudiment i felicitacions. Aquesta és la tercera vegada que encapçalava la llista al Congrés i ha fet una doble lectura dels resultats. Per una banda, ha posat de relleu que els gironins han fet costat al Govern de la Generalitat. "Hem fet cas al president Mas i no l'hem deixat sol, tal com ens havia demanat", ha destacat. Per altra banda, Xuclà ha assegurat que el "tsunami" del PP que ha aconseguit majoria absoluta a l'Estat "es converteix en una petita onada quan arriba a Girona on ha aconseguit un diputat i encara justet". "Dos països diferents, dos resultats diferents", ha exclamat Xuclà.



El cap de llista de CiU també ha carregat contra el PSC a qui ha acusat de "vorejar el delicte" amb el vídeo sobre les retallades en salut que, finalment, els socialistes van retirar de la campanya. "No es pot fer política dient mentides", ha manifestat Xuclà que assegura que, en clau gironina, els gironins han enviat un missatge al PSC. "És el crepuscle d'un determinat estil i lideratge gironí, ja m'enteneu, tot té un començament i una fi", ha manifestat en referència al líder del PSC Joaquim Nadal.

Patiment fins al final a les seus d'ERC i PSC

La nit s'ha viscut amb especial tensió a les seus d'ERC i del PSC on els resultats s'han seguit amb atenció fins ben entrada la mitjanit. Durant l'escrutini, en diverses ocasions s'ha passat dels aplaudiment al silenci quan el diputat canviava de costat. Els socialistes no han valorat fins tard els resultats perquè l'escrutini ha estat lent i un diputat ha ballat constantment entre el PSC i ERC. Quan l'escrutini ja havia superat el 99%, els candidats del PSC al Congrés i al Senat, acompanyats de Joaquim Nadal, han sortit a fer l'anàlisi, però ha estat un anàlisi provisional.

El PSC, que ha viscut la nit a la seva seu, ha admès que ha patit una "derrota dura" en aquestes eleccions, també a les comarques gironines si es confirma el resultats amb el 100% dels vots escrutats que dóna el diputat a ERC-RCat-Catalunya Sí. De fet, serien els pitjors resultats de la història dels socialistes a Girona on mai, des del 1977, han baixat dels dos diputats. El cap de llista, Àlex Sáez, que de moment és l'únic diputat socialista per Girona considera que els resultats no són per tirar coets però que tampoc són del tot nefastos tenint en compte la davallada generalitzada dels socialistes i la dinàmica de mals resultats de les autonòmiques i les municipals.

Els socialistes estan convençuts que el vot exterior els donarà el diputat perquè acostumen a tenir força més vots que els republicans i que finament serà l'exalcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, la diputat per Girona a Madrid i no Teresa Jordà (ERC-RCat-Catalunya Sí). Joaquim Nadal ja ha avançat que la federació del PSC a Girona posarà "tots els seus esforços i recursos humans i jurídics" per fer el recompte i "fins les últimes conseqüències" per no baixar dels dos escons. Sáez, a més, ha explicat que han "entès" el missatges dels electors i que a partir de demà mateix començaran a treballar per recuperar la confiança dels votants.

Poc després, amb l'escrutini pràcticament al 100%, els simpatitzants d'ERC han celebrat el resultat. La candidata, Teresa Jordà, ho ha fet però amb reserves a l'espera de conèixer el recompte final i també de comptabilitzar els vots emesos des de l'estranger que es preveu que es tingui tancat el dimecres. La candidata ha assegurat que la coalició ha obtingut un "magnífic resultat" independentment de si aconsegueix finalment ser la tercera diputada de la coalició o no.

Jordà ha manifestat que han aconseguit "capgirar les enquestes", que ha recordat que fa quatre mesos no donaven representació a ERC al Congrés o només donaven un diputat. Finalment, la coalició ha aconseguit dos diputats per Barcelona i, de moment, també un tercer per Girona, mantenint per tant el resultat de les eleccions del 2008. Jordà ha assegurat que el partit "ha començat la remuntada" després del Congrés Nacional i els canvis en la direcció del partit. "Aquesta ERC il·lusiona i comença a caminar", ha destacat l'exalcaldessa de Ripoll que encapçala per primera vegada una llista al Congrés. Jordà també ha destacat que el fet d'anar plegats amb Reagrupament i els independents que formen Catalunya Sí ha estat un fet que els ha ajudat a mantenir els resultats. "Hem après el missatge, hem d'anar junts per sumar"; ha manifestat.

Eufòria al PPC

Els populars han passat la nit electoral patint poc perquè el seu diputat per Girona ha quedat confirmat aviat. El cap de llista, Enric Millo, serà diputat gironí a Madrid, una fita que se li ha resistit al PP que només ha tingut diputat en dues ocasions; una durant la majoria absoluta de José Maria Aznar (2000-2004) i l'altra sota les sigles d'Alianza Popular en el mandat 1982-1986. "Amigues, amics, ho hem aconseguit, ja som a Madrid", han estat les primeres paraules entusiasmades que ha adreçat Millo als militants i simpatitzants del PP.

El candidat ha ressaltat que en començar la campanya electorals la resta de partits van assegurar que era molt important "mantenir a ratlla" el PPC i que no tinguessin representació a Girona, l'única circumscripció de l'Estat on no tenien cap diputat. "Els hem guanyat, estem allà i Girona torna a tenir paraula i veu popular al Congrés dels Diputats", ha assegurat Millo. El candidat, a més, ha reiterat que la prioritat del PP serà trobar sortida a la crisi i ha assegurat que ho farà "amb Catalunya".

Vídeo: ACN