Xuclà fa una crida als votants gironins d'ERC i als socialistes 'avergonyits' a recolzar CiU diumenge

El candidat per Girona a les eleccions generals sosté que només CiU representa "la nova entesa dels catalans"

L'acte que ha servit per tancar la campanya de CiU ha Girona ha estat marcat per una comparació i un missatge clar: la situació que viu avui Catalunya no és diferent de la realitat en què el país es trobava immersa a la sortida del franquisme. Potser per això, el partit s'ha recolzat en la figura de l'historiador Jaume Sobrequés, un dels pares de l'Estatut d'Autonomia del 1979.

A més, CiU sap que Sobrequés representa un punt d'inflexió. De fet, el novembre passat, l'històric diputat al Congrés i senador pels socialistes es va desvincular del partit i va donar obertament suport a Mas.

Durant el seu discurs, Sobrequés s'ha remuntat a la realitat que vivia Catalunya 34 anys enrere. Aleshores, ha dit, el país va aixecar les bases per "anar cap a la plena sobirania". Però els diferents governs espanyols, cada cop "més gasius amb Catalunya", van frenar aquesta aspiració, ha dit Sobrequés, i van anar "erosionant aquell primer esperit de la transició".

I ara, a parer de Sobrequés, el país es troba immers en una realitat paral·lela a aquella que es vivia els anys 77 i 78. Per al pare de l'Estatut, aquest 2011 les prioritats són "resoldre la crisi econòmica" i avançar cap a la "sobirania nacional". I qui millor pot sintetitzar aquests dos objectius -ha dit- i defensar els interessos catalans a Madrid "no és cap altre partit que CiU".

El candidat gironí a les eleccions generals ha recollit aquest testimoni a l'hora d'articular el seu discurs. Jordi Xuclà ha insistit en la necessitat del canvi perquè, "després de trenta anys, podem dir amb lucidesa que Espanya no vol ser canviada".

Ara, el pacte fiscal

Fent un paral·lelisme amb la primera democràcia -en què es demanava llibertat, amnistia i estatut d'autonomia- Xuclà ha dit que, ara, "el clam popular reclama el pacte fiscal". I aquí, el candidat gironí ha erigit CiU com a garant d'aquest objectiu, perquè "és el partit que representa la nova entesa dels catalans".

Per això, Xuclà ha demanat als gironins que li facin costat a les urnes aquest diumenge. En aquest punt, el candidat ha apel·lat els votants socialistes catalanistes "que senten vergonya del capcot amb què el PSC actua a Madrid" a fer-li confiança.

A més, el candidat gironí també ha demanat "el vot prestat" de tots els electors gironins d'ERC "amb tot el respecte". Segons ha dit, aquests milers de vots seran clau perquè CiU aconsegueixi el tercer diputat, i evitar "obrir les portes a la possibilitat de dos del PP".

Per a Xuclà, frenar els populars suposarà "una gran diferència a l'hora de defensar els interessos de la nova entesa dels catalans" a Madrid. I ha afegit, amb contundència: "És una gran diferència a l'hora que ens tapin la boca, o bé que ens respectin".

Moment crític i greu

CiU ha tancat la campanya a les comarques gironines amb un acte al saló de descans del Teatre Municipal de Girona, on hi han assistit unes 150 persones. Durant l'acte, també hi ha intervingut l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha insistit en què el moment actual "és crític i greu", i que "el projecte polític de CiU és més oportú que mai per fer-hi front".

Puigdemont ha apel·lat el vot catalanista i ha insistit en què "l'única via de sortir de l'atzucac on ens trobem és a través de les urnes". L'alcalde també ha recordat que apostar per a CiU aquest diumenge també suposarà "que el Govern català, que no és a les eleccions, surti reforçat".