La indústria gironina trigarà com a mínim tres anys a recuperar els nivells d'abans de la crisi

CatalunyaCaixa revisa a la baixa les previsions de creixement a la demarcació per aquest 2011 i les situa al 0,6%

L'any passat, a diferència de la resta de Catalunya, les comarques gironines van ser l'única demarcació que va tancar el 2010 en negatiu (-0,3%). Tot i que tant l'agricultura com la indústria i els serveis van créixer, la forta dependència de la construcció (que va enfonsar-se un 8,2%) va fer que el territori no tanqués el 2010 en positiu.

Segons el catedràtic Josep Oliver, l'economia gironina ja ha deixat enrere "el col·lapse" que va viure el 2009, i ara comença a encarar una lenta i tímida recuperació. Això sí, els nivells d'abans de la crisi costaran temps de recuperar.

Per exemplificar-ho, el catedràtic d'Economia Aplicada ha posat l'exemple de la indústria. De fet, a la demarcació, aquest sector va ser el que va créixer més l'any passat. El seu Valor Afegit Brut (VAB) o riquesa generada es va situar en un 2,8%, un punt percentual més per sobre la mitjana catalana.

Tot i aquest creixement, però, Oliver ha dit que caldrà encara un mínim de tres anys perquè la indústria gironina recuperi els nivells d'abans de la crisi. "Aquest camí no serà fàcil, perquè respecte al 2007, la indústria gironina està produint un 15% menys, i el xoc del 2008 i el col·lapse del 2009 costaran temps de recuperar", ha avançat el catedràtic d'Economia Aplicada.

A més, perquè aquesta previsió s'acompleixi, l'autor de l'Anuari Econòmic també ha dit que la indústria haurà de mantenir creixements continuats. "De moment, hem començat a recuperar l'activitat, però una cosa molt diferent és situar-nos als nivells que teníem amb l'inici de la crisi", ha precisat Oliver.

La construcció toca fons

Per a l'autor de l'estudi, a les comarques gironines la sotragada de la construcció ja ha tocat fons, i a partir d'ara s'han de començar a veure "tímids repunts". De fet, segons explica Oliver, l'any passat el número d'habitatges que van iniciar a la demarcació va ser "gairebé testimonial" (1.978), i més encara si es compara amb els que es van començar a construir en ple boom l'any 2006 (22.383).

"Em sembla que ja no hi ha recorregut a la baixa; de fet, a la construcció gironina s'està fent el mínim, i crec que ens trobem molt a prop del moment en què començarem a veure alguna taxa de creixement positiva", ha concretat el catedràtic d'Economia Aplicada.

Revisió a la baixa

Coincidint amb la presentació de l'Anuari, CatalunyaCaixa ha revisat a la baixa les seves previsions per a aquest 2011. Abans de l'estiu, Josep Oliver va preveure que la demarcació tancaria l'any amb un creixement proper a l'1%; ara, però, el catedràtic d'Economia ja ha dit que la crisi del deute europeu farà que aquest creixement es trobi quatre o cinc dècimes per sota de la primera previsió (i així doncs, a les comarques gironines es tanqui l'any amb un 0,6%).

Oliver assegura que, si aquest cap de setmana la Unió Europea tira endavant les mesures econòmiques previstes, gradualment s'anirà recuperant la confiança. "El més probable és que, a partir del segon trimestre del 2012, puguem tornar a estar als nivells en què ens trobàvem a mitjans d'aquest any", ha avançat.

Per últim, el catedràtic d'Economia Aplicada ja ha avançat que Girona trigarà més a recuperar-se de la sotragada de la crisi. El motiu és que, durant la darrera dècada, la demarcació ha crescut per sobre de la mitjana catalana. "I això, a l'hora d'encarar la recuperació és una debilitat, perquè es trigarà més a absorbir els excessos, sobretot en el sector de la construcció", ha conclòs Josep Oliver.