Els apicultors gironins recullen 300 tones de mel en una campanya irregular per les pluges

Els productors de mel estan en alerta per l'arribada de la vespa asiàtica de França però no tenen proves que ho confirmin

Les zones on han obtingut una major quantitat de mel han estat les de costa, on la mel és més primerenca i ha pogut beneficiar-se del bon temps i per tant hi ha hagut molta flor. Tot el contrari que a la muntanya, on les continuades pluges del juliol han fet caure la producció. Tot i això, de mitjana ha estat una campanya "irregular", "com acostuma a passar cada any", explica el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer. De mitjana, s'ha recollit entre 17 i 20 quilos de mel en les 15.000 caixes que hi ha en tota la demarcació.

En total, calculen que un 15% d'apicultors professionals concentren el 90% de les abelles. Gairebé el total de la mel produïda, un 90%, és monofloral (d'una sola flor) i de gran qualitat i han detectat un augment de la demanda interna i cada cop es ven més mel gironina a l'Estat. Pel que fa a les tipologies, hi ha un ventall ampli de varietat, fins i tot de mels amargues, ideal per a les persones que tenen problemes de fetge o que volen netejar l'organisme. Aquesta és un de les més apreciades, explica Noguer.

L'amenaça de la vespa asiàtica

Però si hi ha una cosa que preocupa al sector és l'arribada de la vespa asiàtica, l'anomenada 'vespa velutina', un exemplar molt voraç. Es tracta d'un depradador que fa més de tres centímetres que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves. Segons explica el president de l'associació, "agafa les abelles al vol, i amb una mossegada se li emporta el cap". Els primers exemplars van arribar fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, dins d'un contenidor procedent d'Àsia. Des de llavors, s'ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s'estén a 100 quilòmetres a la rodona.

L'any passat, apicultors de Ceret, a la Catalunya Nord, van confirmar la seva presència i la seva arribada a terres gironines ja es temia des de feia temps. "Si en tots aquests anys s'ha anat estenent, no la podrem parar", es lamenta Noguer, que assegura que a dia d'avui no es pot confirmar que ja hagi arribat. Per fer-ne el seguiment, estan estudiant fórmules d'acabar amb aquesta espècie invasora amb l'ajuda dels apicultors francesos, amb qui tenen una molt bona col·laboració.

Darrerament, ha augmentat el nombre de persones que els truca per avisar-los de picades de vespes. Fins ara, però, no se n'ha trobat cap exemplar i sovint es tract d'una altra vespa similar que també té un tamany considerable però que no té res a veure amb la velutina.

Fins ara, el mètode que s'ha posat en marxa per aturar-la és la instal·lació de trampes que consisteixen en utilitzar proteïna -carn o peix- per atraure-la i fer-la entrar per després quedar atrapada. A França, se'n poden arribar a capturar "a milers" cada setmana, segons explica Noguer. Així mateix, per evitar l'entrada als ruscos, alguns apicultors gironins han començat a instal·lar de forma experimental unes peces allargades de metall a baix de les caixes que tenen uns forats que permeten el pas de les abelles autòctones però no pas a les vespes asiàtiques.

No és un perill per les persones

Una picada d'aquesta vespa asiàtica no suposa un perill per la vida de les persones però la molèstia que provoca és important. "La picada és greu perquè injecta molt de verí i la sensació que provoca és com la d'una cremada", apunta el president d'Apicultors Gironins Associats.