Àlex Sáez s'imposa a Iolanda Pineda i encapçalarà la llista gironina del PSC al Congrés

El ja senador Rafel Bruguera serà el número 1 de la candidatura socialista al Senat

Àlex Sáez, diputat al Congrés des del 2004, encapçalarà la llista socialista per Girona a les eleccions generals. El Consell de Federació del partit a Girona ha apostat per la continuïtat i ha avalat la seva candidatura, que gaudia del suport de la direcció, davant la de l'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda, que havia rebut l'adhesió de part de les agrupacions.

Sáez substituirà a Montse Palma, qui ja va anunciar la voluntat de tornar a la UdG i posar punt i final a setze anys al Congrés. A l'hora de decantar la balança a favor del ja diputat, el Consell de Federació del PSC ha tingut en compte tant la seva experiència com el recolzament que va rebre de l'agrupació local dels socialistes a Girona.

Àlex Sáez i Jubero (Girona, 1969) és advocat especialista en Responsabilitat civil i dret de l'assegurança. Va ser diputat de la Junta de govern del Col·legi d'Advocats de Girona, president de Joves Advocats de Girona i fundador de Joves Advocats de Catalunya.

En l'àmbit polític, va ser regidor a l'Ajuntament de Girona entre el 1999 i el 2004; és secretari de coordinació institucional de la Federació de les comarques gironines, i va ser primer secretari de l'agrupació de Girona del 2000 al 2008. Des del 2004 és diputat al Congrés i ha estat ponent, entre d'altres, de la llei de retorn dels 'Papers de Salamanca'; de la legislació de modificació del Codi civil en matèria de matrimoni, i de la llei de reforma del codi penal.

Després que el consell s'hagi decantat per Sáez, l'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda anirà de número 2 a la llista del PSC de Girona al Congrés dels Diputats. Pineda, que gaudia del suport de diverses agrupacions locals, va fer pública la seva voluntat d'encapçalar la candidatura ara fa tres setmanes. Al final, però, anirà darrere de Sáez a la llista per a les generals.

Iolanda Pineda i Balló (Girona, 1976) ha exercit d'advocada i va ser diputada de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Girona del 2003 al 2004. En l'àmbit polític, va ser regidora a l'oposició a l'Ajuntament de Salt del 1999 al 2004; consellera del Consell Comarcal del Gironès del 2003 al 2004; delegada al 35è Congrés del PSOE el 2000; membre del Comitè Federal del PSOE del 2000 al 2004; alcaldessa de Salt del 2007 al 2011; presidenta de la Comissió d'Immigració de la Federació de Municipis de Catalunya del 2007 al 2011, i membre de l'executiva nacional del PSC des del 2008.

Va ser cap de llista del PSC a les eleccions municipals de Salt del maig passat i actualment és cap de l'oposició en aquest ajuntament. També és consellera comarcal i portaveu del grup PSC-PM al Consell Comarcal del Gironès des del juliol del 2011. D'altra banda, es dóna la circumstància que l'actual ministra de Defensa, Carme Chacón, va ser professora de Pineda en un curs sobre models d'estat.

A més de Sáez i Pineda, la llista socialista al Congrés per Girona la completen Enric Pérez (3), Marina Illescas (4), Carles Casals (5) i Veronica Lahoya (6).

Rafel Bruguera, número 1 per al Senat

A més d'escollir la llista per al Congrés, el Consell de Federació del PSC a Girona també ha elaborat aquest dimarts la candidatura socialista gironina al Senat. Aquí no hi ha hagut sorpreses, perquè els socialistes ja tenien resolts els candidats.

La llista l'encapçalarà Rafel Bruguera, qui aquest febrer passat va tornar al Senat en substitució de Lluís Maria de Puig, que va deixar la cambra alta després de 31 anys. Bruguera, però, ja compta amb experiència anterior a la cambra alta. I és que va ser senador entre el 2004 i el 2008, i suplent a les darrere eleccions generals.

Rafel Bruguera i Batalla (l'Escala, 1956), professor de primer cicle d'ESO, ocupa el càrrec de secretari d'Educació i responsable de campanyes electorals de l'executiva del PSC gironí des del 2004, i va ser secretari d'Organització del PSC de les comarques gironines entre el 1999 i el 2004. Del 1989 al 2003 va ser diputat per a la demarcació; del 1988 al 1991 va exercir de portaveu del PSC al Consell Comarcal de l'Alt Empordà; va ser regidor de l'Escala del 1979 al 2003, i alcalde d'aquest mateix municipi entre el 1983 i el 1995.

Per darrere de Bruguera, a la llista hi anirà com a número 2 la ja senadora Pepa Celaya. I en el tercer lloc, tancant la candidatura, hi serà l'exalcaldessa de Roses (Alt Empordà) Magda Casamitjana.