La 50ena edició de la Fira de Mostres s'adapta als nous corrents empresarials

Se celebrarà del 28 d’octubre a l’1 de novembre i ocuparà 50.000 metres quadrats

La Fira de Mostres és la mostra referent per a Fira de Girona, la que va donar origen a l’actual institució i compleix la 50a edició apostant per “continuar essent la gran plataforma de negoci del territori, adaptada als nous temps”, explica la directora de Fira de Girona Anna Albar. “Hem buscat noves sinèrgies perquè el món de l’empresa canvia i nosaltres ens hi hem d’adaptar”, destaca Anna Albar.

La directora de Fira de Girona es refereix així a un de les principals novetats d’aquesta edició de la Fira de Mostres. Serà el FiraFòrum, un espai dedicat a l’emprenedoria i des d’on es fomentaran les relacions empresarials. “Les empreses busquen tenir una relació més directa entre elles i amb els seus clients i volen una activitat més dinàmica”, assegura la directora de Fira de Girona, que explica que “ara, a més de tenir un espai a la Fira des d’on per presentar-se i donar-se a conèixer, les empreses volen que sigui un estand amb més activitat, més dinàmic i atractiu tant per a altres empreses com per als potencials clients i donar-hi valor afegit”.

Per aquest motiu, al FiraFòrum s’hi portaran a terme diferents sessions participatives i dinàmiques com taules rodones, xerrades i diàlegs on es parlarà de nous conceptes vinculats a les empreses com l’emprenedoria tecnològica, l’e-commerce, la internacionalització, les xarxes socials i el posicionament, la innovació o les formes de finançament alternatiu. En aquest espai, Fira de Girona comptarà amb el suport de diferents institucions com l’Ajuntament de Girona, la Cambra de Comerç, la Jove Cambra, la Fundació Príncep de Girona, la Generalitat o el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, entre altres.

El FiraFòrum serà també un espai des d’on es buscarà sumar complicitats entre les empreses. Per aquest motiu, comptarà amb la col·laboració de prop de 50 empreses gironines i catalanes, plenament consolidades, perquè facin de tutors i mentors de nous projectes.

L’emprenedoria serà un dels espais en què es dividirà la mostra en aquesta edició. Industrial, mascotes, alimentació, decoració d’interiors i exteriors, rehabilitació i reformes, serveis i motor seran altres sectors que també estaran representats a la Fira de Mostres.

Al nivell 2 del Palau de Fires s’hi tornarà a situar l’espai d’alimentació, que doblarà la superfície que ocupava l’any passat. Serà un ‘Espai Gourmet’, on empreses del sector de l’alimentació mostraran els seus productes. L’objectiu final és potenciar el contacte entre els productors del territori i els consumidors finals i s’hi exposarà una gran varietat de productes, que van des de la carn, els embotits o la fruita a les compotes i melmelades, passant pels formatges i la llet o els foies. També s’hi portaran a terme shows de cuina i tallers.

La planta baixa del Palau de Fires serà la zona per a les empreses de serveis i institucions, on hi estaran representades empreses i institucions que ofereixen els seus productes i serveis com ara entitats financeres i asseguradores, col·legis professionals, institucions i empreses de noves tecnologies.

La Fira de Mostres estrenarà en aquesta 50a edició l’espai mascota, on s’hi podran trobar empreses i serveis relacionats amb el món de les mascotes. També s’hi portaran a terme exhibicions i demostracions d’agility. En aquest espai, s’hi podran veure exposades les imatges que s’han enviat al concurs de fotografies de mascotes que Fira de Girona ha convocat a través de la seva pàgina web. Durant el saló es premiarà la fotografia més divertida.

Una altra de les novetats d’aquesta edició serà l’Espai Comunic@, que comptarà amb la presència dels principals mitjans de comunicació gironins i catalans amb un espai on portaran a terme diferents activitats.

Al pavelló comercial, hi haurà l’espai per a les empreses de rehabilitació i d’interiors i exteriors. L’objectiu de la Fira és que aquest espai sigui un gran aparador on s’hi puguin trobar les principals novetats en tancaments, climatització, decoració o mobiliari i també en piscines, cobertes, pèrgoles i solucions de jardineria. Un espai perquè els visitants puguin trobar tots els productes i serveis que li permetran afrontar amb garanties un projecte de rehabilitació, reforma i decoració.

En aquesta zona, s’hi situarà, per segon any consecutiu, Ginteriors, organitzat conjuntament amb el Col·legi de Dissenyadors d’Interiors de Catalunya – Girona. Després de l’èxit de l’any passat, l’espai dedicat a Ginteriors s’ampliarà per incorporar-hi diverses novetats. Entre altres, s’hi portaran a terme intervencions, exposicions, actes i presentacions al voltant de l’interiorisme i l’art.

També s’hi podrà veure el disseny d’una casa actual que ha plantejat l’interiorista Mario Ramos, guanyador del concurs convocat pel Col·legi de Dissenyadors d’Interiors de Catalunya – Girona. El projecte 360º recrearà els espais propis d’un habitatge actual, incloent-hi un dormitori, una sala d’estar, una cuina i un bany. Seran habitacles independents que permetran conèixer de primera mà les últimes tendències en materials, acabats i tecnologies de les empreses que col·laboren amb el Col·legi.

En aquesta edició, la Fira de Mostres tornarà a comptar amb un espai dedicat al motor on s’hi podran trobar diverses marques de vehicles. La zona exterior de la Fira de Mostres serà per als industrials, amb una gran representació d’empreses d’obra pública, maquinària, automoció i del sector agrícola.

Activitats paral·leles

Com a espai de reflexió i trobada del món econòmic i empresarial, la Fira de Mostres acollirà diverses activitats. Entre altres, l’Associació de Joves Empresaris de Girona (AJEG) hi portarà a terme el Saló de l’Emprenedoria. Serà un espai des del qual l’entitat vol donar a conèixer la tasca que porta a terme i el treball dels seus associats.

També s’hi portarà a terme la 35a edició de les Jornades Tècniques Agràries, centrades en ‘El benestar animal: avantatges i inconvenients que presenta als ramaders’, i la Diada de l’Agent Comercial, entre altres.

Per primera vegada a l’Estat, a més, es podrà veure a la Fira de Mostres l’exposició ‘Increïble Energia!’, produïda per Endesa Enel. En aquesta exposició, que se situarà en una carpa de 800 metres quadrats, l’energia i l’eficiència energètica en seran els elements central. A ‘Increïble Energia!’, el públic descobrirà aspectes menys coneguts de l’empresa i del món de l’energia, des de la producció fins al consum responsable a través d’experiments i jocs.

A la carpa, que fins ara només s’ha pogut veure a Itàlia, hi haurà un espai educatiu on els nens i nenes podran aprendre què és l’energia i com s’ha d’utilitzar. També hi haurà espectacles i tallers científics per a tota la família i una exposició de diferents solucions energètiques per a la vida quotidiana. 

Antecedents històrics

L’actual Fira de Mostres de Girona va néixer el 1932 sota la denominació  de ‘Fira Agrícola i Comercial de Girona’. Segons publicaven els diaris de l’època, pretenia recollir el passat comercial lligat a les Fires i Festes de Sant Narcís i estava inspirada en les grans fires de mostres que es feien en ciutats europees com Leipzig, Frankfurt i Lió.

Tradicionalment, les Fires i Festes de Sant Narcís havien estat lligades a l’intercanvi comercial, amb la celebració de diferents mercats agrícoles. Amb el pas del temps, però, les festes van anar perdent el component comercial i adquirint un caire més festiu. Va ser llavors quan va néixer la ‘Fira Agrícola i Comercial de Girona’, “en un moment en què les Fires gironines corrien el perill de convertir-se en un simple reguitzell d’atraccions i espectacles, sense cap acte que recordés el seu remot i esplendorós passat mercantil” .

La Fira va ser promoguda per un grup de persones inquietes de la ciutat – Josep Colomer, Francesc Gallostra, Lluís Bota, Hermenegild Vilardell. L’objectiu era convertir la fira “en un centre d’intercanvi i de difusió dels darrers avenços en el camp comercial, agrícola i ramader”.

Se’n van celebrar tres edicions a l’Avinguda Ramon Folch però al 1935 ja no es va poder fer per la situació econòmica de l’època i els prolegòmens de la Guerra Civil Espanyola.

L’any 1950 es va tornar a recuperar com a ‘Gran Certamen Industrial, Agrícola i Comercial’, que es va traslladar a la Gran Via de Jaume I, organitzat per l’Ajuntament de Girona. Hi van participar 50 expositors, majoritàriament comerciants i del sector de l’alimentació. Tot i l’èxit de públic que va registrar, amb més de 40.000 visitants, no es va tornar a celebrar fins l’any 1966, quan ja es va traslladar a la Devesa de Girona, com anys abans havien fet també les atraccions. De fet, l’any 1960 s’havia inaugurat a la Devesa el Firal del Bestiar “que contribuïa decisivament a l’intent d’arrelar aquesta fira”.

Des de llavors, el Certamen, nom amb què tradicionalment s’ha conegut la Fira de Mostres, s’ha anat celebrant anualment. L’any 1981 va recuperar l’antic nom de ‘Fira Agrícola i Comercial’ i l’any 1982 el llavors alcalde de Girona, Joaquim Nadal, va anunciar la construcció del Palau de Fires, tal i com reclamava des de feia temps la Cambra de Comerç de Girona, a través del seu llavors president Josep Maria Ginés.

L’any 1984 va néixer la Institució Firal de Girona, promoguda per l’Ajuntament de Girona, la Cambra de Comerç i la Diputació i, tres anys més tard, s’hi va sumar la Generalitat. L’any 1988, coincidint amb la celebració d’una nova edició de la Fira de Mostres, es va inaugurar el Palau de Fires a la Devesa que, des de llavors, ha acollit les activitats organitzades per Fira de Girona.